Praha chce ubytovat bezdomovce. Za čí peníze?

V hlavním městě je v přípravě metoda, kterou se o bezdomovce starají mnohé země již přes 20 let. Koncept "housing first" se osvědčil v USA i Evropě a nastupující primátorka plánuje za podobnou pomoc potřebným bojovat. Informaci přinesl server iDnes.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Od roku 2017 by mohl začít platit nový zákon o sociálním bydlení. Jeho součástí možná bude i poskytování sociálních bytů. Této metodě se říká "housing first", tedy "bydlení nejdříve".

Model housing first vznikl na konci 80. let v Los Angeles. Jeho základní filozofií je přístup k bydlení jako k jednomu ze základních lidských práv. Podle původní koncepce by tak nemělo být odepíráno nikomu, bez ohledu na faktory jako užívání drog či alkoholismus.

Programy založené na tomto principu fungují mimo USA například v Kanadě, Finsku či Francii. První pokus o zavedení této metody u nás proběhl na Praze 3, kde ale prý skončil neúspěchem po nastěhování početné rodiny s dětmi.

Někomu to na ulici vyhovuje

Radní Martin Dlouhý podle iDnes řekl, že koncept housing first musí být jasně nastavený zákonem "Dokud nebudeme mít na stole zákon, bude velmi těžké něco plánovat a připravovat," myslí si.

Takový zákon podle něj musí například určit, kdo bude zodpovídat za bezdomovce bez trvalého bydliště v Praze. Neví se ani, kdo by takové byty financoval. "Je možné, že Praha bude mít k dispozici dostatek bytů v bytovém fondu. Vše záleží na tom, kolik bytů bude Praha ze zákona povinna poskytnout," dodal Dlouhý.

Podle nastupující pražské primátorky Adriany Krnáčové je třeba poskytnout bezdomovcům bydlení co nejdříve, jelikož ztrácejí sociální návyky. ANO se prý bude zasazovat o výstavbu bytů pro tyto účely. Budou ale muset být vytipováni takoví bezdomovci, kteří mají o pomoc zájem. "Některým to na ulici vyhovuje a žádné byty nechtějí," řekla podle iDnes.

"Nad těmito lidmi by měl být určitý dohled. Musíme vědět, z jakých důvodů přišli dříve o bydlení a zda nyní nepotřebují i jinou pomoc, například léčbu závislostí a podobně," plánuje Dlouhý. Monitorování pokroku potřebných považuje za nezbytné.

Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2011 v České republice téměř 11 500 bezdomovců, z toho mělo v Praze trvalý pobyt nahlášeno přes 1 200. Sečteno zde bylo navíc téměř 900 bezdomovců původem z jiných krajů. Každý měsíc vydá Praha na bezdomovce dva miliony korun.

Témata: bydlení | bezdomovci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky