Ceny potravin v Česku rostou. Co zdražilo nejvíc?

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,2 %. Tento pokles ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu a nejvíce od počátku letošního roku, uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech hlavně snížení cen dovolených s komplexními službami o 14,1 % v důsledku končící letní sezóny. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti klesly především ceny spotřebního zboží pro domácnost o 1,5 %. Z potravin klesly především ceny jogurtů o 7,0 %, jablek o 8,7 %, brambor o 3,7 %, ostatní zeleniny o 4,6 %, chleba o 1,7 %.

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen v září působilo zejména zvýšení cen v oddíle odívání a obuv, kde vzrostly ceny oděvů o 1,9 % a obuvi o 4,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby došlo ke zvýšení cen finančních služeb o 2,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny lihovin o 0,9 %, vína o 0,7 %, zatímco ceny piva klesly o 0,6 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny elektřiny o 0,2 %, informuje czso.cz.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly v září vyšší než v srpnu zejména ceny plodové zeleniny o 34,6 %, citrusů o 14,3 %, sýrů o 1,1 %, ostatních mléčných výrobků o 1,2 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,3 %.

V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 1,7 %, ve školních družinách o 4,4 %, školné na veřejných vysokých školách o 7,8 %. Podobně v oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny ve školních jídelnách o 1,5 %, za ubytování v internátech o 0,7 % a na vysokoškolských kolejích o 0,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny ovoce přešly ze srpnového poklesu o 4,2 % v růst o 2,4 % v září. Důvodem bylo především zvýšení cen citrusů o 17,9 %. U cen zeleniny došlo v září ke zmírnění jejich poklesu na 1,0 % (v srpnu pokles o 11,0 %). Tento vývoj ovlivnily především ceny plodové zeleniny, které byly meziročně vyšší o 31,3 % (v srpnu o 1,0 %) a ceny brambor, u kterých zmírnil jejich pokles v září na 34,7 % ze 41,1 % v srpnu.

Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle ostatní zboží a služby v důsledku zvýšení cen finančních služeb o 5,0 % (v srpnu o 2,1 %). Naopak v oddíle odívání a obuv zpomalil růst cen vlivem zmírnění růstu cen obuvi v září na 3,9 % ze 4,9 % v srpnu. Také v oddíle rekreace a kultura zpomalil meziroční růst cen zejména vlivem snížení růstu cen dovolených s komplexními službami v září na 3,8 % ze 4,6 % v srpnu.

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen, který v září zesílil především vlivem cen ovoce a zeleniny, měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny mléka vzrostly meziročně o 4,6 %, sýrů o 5,1 %, jogurtů o 8,8 %, vajec o 13,6 %, čokolády a čokoládových výrobků o 10,9 %, medu o 7,5 %, kakaa o 5,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny alkoholických nápojů o 3,4 % a tabákových výrobků o 1,7 %. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 2,0 % a ubytovacích o 0,9 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 10,2 %. Ceny zemního plynu se zvýšily o 2,4 %, čistého nájemného o 0,9 %, vodného o 3,4 %, stočného o 3,2 %, tepla a teplé vody o 0,7 %. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 2,2 % a mobilních telefonů o 17,7 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 1,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 0,5 %.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky