Co se děje ve zdravotnictví? Toto prý ČSSD tají

Poslanecká sněmovna minulý týden zamítla návrh poslance za KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, který měl zpřehlednit toky peněz mezi pojišťovnami a nemocnicemi. Podle poslance za hnutí ANO Rostislava Vyzuly tak sociální demokraté a jejich ministr odmítají odkrýt toky financí ve zdravotnictví.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle návrhu lidovců mělo ministerstvo zdravotnictví spolu s resortem financí kontrolovat takzvané dodatky ke smlouvám o nadstandardních platbách, které mělo následně ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat.

Hvorkův návrh hnutí ANO včetně členů zdravotnického výboru jednoznačně přivítalo a podpořilo. Netransparentnost finančních toků v rámci systému zdravotnictví hnutí vidí jako hlouhodobý problém, který může vést až ke klientelismu a korupci. Z tohoto důvodu je podle Vyzuly nezbytné, aby byly co nejdříve učiněny kroky ke zprůhlednění systému.

Současné znění zákona totiž podle stanoviska hnutí dovoluje pojišťovnám, aby vybraným poskytovatelům navyšovaly platby i po uzavření smluv, a výši skutečných cen tak řeší až dodatky, což je podle i podle názoru poslance Hovorky velké korupční riziko.

"Návrh reagoval i na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zabýval individuálními cenovými ujednáními. Úřad spatřuje značné riziko pro systém veřejného zdravotního pojištění ve sjednávání takovýchto dodatků bez transparentních pravidel, neboť je tím umožněn subjektivní a nerovný přístup zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům zdravotních služeb," uvádí Vyzula.

Jedním z kroků, který měl zprůhlednit systém a zabránit možné korupci, je právě Hovorkův návrh. "Bohužel nebyl podpořen ani ministrem zdravotnictví Němečkem, ani většinou poslanců ČSSD. Ministr Němeček tímto přebírá plnou politickou zodpovědnost za to, že i v roce 2015 budou moci být zcela nekontrolovatelně sjednávány individuální cenové dodatky, a systém financování zdravotnictví tak zůstane naprosto netransparentní," dodal Vyzula.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky