Dojde Česku plyn? Stát se chystá na nejhorší

Energetický regulační úřad chce zpřísnit systém bezpečnosti dodávek plynu. Zásobníky, které většinou patří společnosti RWE, nejsou totiž určeny pouze pro tuzemský trh. V případě zastavení dodávek plynu z Ruska může sloužit i okolním státům. Úřad proto chystá vyhlášku, která by měla zpřísnit kontroly dodávek plynu.

reklama

"RWE skladuje plyn také pro obchodníky, kteří ho mají určený třeba i pro Německo. Nemůžeme se tedy bavit o tom, že tyto zásobníky jsou určeny pouze pro české spotřebitele," uvedla v Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

ERÚ v souvislosti s krizí na Ukrajině zahájil kontroly obchodníků, během kterých Úřad zjišťuje, zda jsou obchodníci připraveni na zimní období, pokud dojde k uzavření kohoutků plynovodů vedoucích přes Ukrajinu.

"Budeme to chtít zpřísnit tak, aby byli obchodníci více povinni zajišťovat bezpečnost dodávek zemního plynu i v období, kdy hrozí taková skutečnost, jako je krize na Ukrajině," podotkla Vitásková.

Evropská unie je v současnosti soběstačná pouze z jedné pětiny, co se plynu týče. Pokud by nastal nejčernější scénář a došlo k přerušení zásobovacích tras, byla by situace v zimě těžko řešitelná.

Ministr průmyslu Jan Mládek sice podotkl, že zásobníky plynu jsou plné, zastavení dodávek z Ruska by se ale dotklo prakticky všech evropských zemí.

Témata: Česko | zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky