Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vinaři se bojí o sklizeň. Kvůli dešti hrozny plesniví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Deště, které zkrápěly v posledních týdnech Česko, se mohou stát zhoubou letošního vína. Vinaři na jižní Moravě už hlásí plesnivějící hrozny. Půda je navíc rozmáčená a hrozny málo sladké, takže nelze sklízet, informoval Český rozhlas.

Déšť nadělal vinařům těžkou hlavu. "Jsou lokality, kde hrozny už začaly hnít, zejména rané odrůdy, ty voňavé. Vody je až až, vlivem vysokých srážek začínají hrozny i praskat, což je problém,“ popsal Martin Půček ze Svazu vinařů.

Kdyby se na sklizeň vinaři vrhli teď, moc si nepomůžou. Půda na vinicích je promáčená a protože prší, ani bobule nemají dost cukru, který by měly mít, aby se z nich dalo udělat kvalitní víno. I za to může déšť. Bobule ještě nejsou příliš sladké.

"Réva si vodu natáhne do sebe, čímž se v bobulích zředí ta cukernatost. Cukernatosti u raných odrůd z minulých týdnů vypadaly na 15-17 stupňů a kleslo to zhruba o dva stupně," vysvětlil novinářům Půček.

Odhaduje, že se sběrem hroznů začnou vinaři - pokud se počasí vylepší - nejdříve tak za dva týdny. Na sčítání škod je podle něj ještě brzy.

Témata:  potraviny zemědělství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy