Zákaz dovozu zbraní Rusko poškodí minimálně, nám ublíží víc, obává se český zbrojař

Česká republika se připojila ke zbytku Evropské unie a uvalila na Rusko sankce, které se mimo jiný týkají také dodávek zbraní. Podle vlády nebude mít takové opatření výraznější dopad na českou ekonomiku. Zbrojaři se ale obávají negativních dopadů na jejich podniky.

Ilustrační fotografie
reklama

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu si myslí, že podobné sankce uvalené Evropskou unií nebudou mít na Rusko téměř žádný dopad. „Uvědomme si, že Rusko je druhý největší exportér zbraní na světě, které v oblasti vojenského materiálu pořizuje jenom to, co je pro něj výhodné a není pro něj problém nějakou dobu vydržet a vyrobit si to sám, to je prostě realita," vysvětloval pro Radiožurnál Jiří Hynek.

Podobná opatření se podle zbrojaře obrátí proti Západu. „Já si myslím, že je to bude bolet minimálně nebo krátkodobě a ve finále, to je jako, když práskáte bičem a švihnete se tím bičem do oka," myslí si Hynek, podle kterého třeba českým zbrojařům vyrostou noví konkurenti, kteří budou investovat do technologií. Rusko bude podle zbrojaře v budoucnu soběstačné, proto už nebude české firmy potřebovat.

Negativně se podle prezidenta Asociace obranného průmyslu dotkne i civilních firem, přestože vláda tvrdí něco jiného. Neexistuje totiž garance, že sankce se v budoucnu nerozšíří, Rusko se proto i v dalších odvětvích bude rozhlížet po jiných dodavatelích. „V oblasti toho vojenského materiálu nám to ublíží nejvíc. Pak je otázka toho všeho ostatního, co se bude dít," domnívá se Hynek.

Témata: Rusko | zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky