Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektriku na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií nabízejí levnější volání, obchoďáky nebo banky se zase vydávají na energetický trh. Kdo tedy nováčci jsou – a především: Jak dopadnou při srovnání cen se zavedenými firmami?

reklama

Pomalu jsme si zvykli na to, že nás společnosti, které nám dříve dodávaly elektřinu, oslovují s nabídkou plynu. A naopak, plynaři nás lákají, abychom si od nich pořídili dodávky elektřiny. A další firmy se přidávají. Nemusí mít vůbec zkušenosti s energetikou: mají pobočkovou síť a mají mnoho zákazníků a přemýšlejí, co jim dalšího nabídnout.

„Vznik nových obchodníků pocházejících z jiných odvětví může být úspěšný, pokud lze využít synergií s mateřskou firmou. Aktuálním příkladem může být nový dodavatel elektřiny a plynu Erste Energy Services, kde je synergií celá řada,“ říká analytik Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA. Mateřskou firmou je tu největší česká banka, tedy česká spořitelna. „Nový obchodník může těžit z kontaktů a dobrého jména mateřské firmy a významně tak snížit marketingové náklady. Naopak mateřská firma může získat také nové zákazníky, protože podmínkou pro výhodnou dodávku energií bude založení účtu právě u spořitelny,“ vysvětluje Gavor.

NašeElektřina a NášPlyn: Energie od prodejce potravin

Začátkem loňského roku se rozhodl dodávat elektřinu a plyn svým zákazníkům družstevní svaz COOP, s téměř 2800 obchody největší síť prodejen potravin v České republice. Vstup na trh s elektrickou energií a plynem pod značkou COOP Energy oznámila skupina COOP v tiskové zprávě v únoru 2013.

Ještě předtím probíhal od 1. ledna 2013 pilotní projekt. Na prodejnách COOP Konzumu Ústí nad Orlicí byla tehdy spuštěna testovací fáze prodeje energií přímo v obchodě. Od března pak COOP reálně zahájil prodej, který se má postupně rozšiřovat do ostatních prodejen v České republice.

Ve většině prodejen řetězce tak dnes už můžeme najít informační materiály k dodávkám energií ve formě takzvaného „balíčku energie“. Nabídku pod názvem NašeElektřina a NášPlyn najdeme v „krabičce“, která obsahuje rovnou i dokumenty nutné k přestupu ke COOP Energy. Podle slov tohoto nového dodavatele stačí dokumenty jednoduše vyplnit a odevzdat buď na nejbližší prodejně COOP, nebo zaslat poštou.

Pro družstevníky, zaměstnance a zákazníky

COOP ENERGY, a. s., je – i přes svou kooperativní značku odkazující na družstevní podnikání – běžnou obchodní společností (většinový podíl patří firmě Ideas Area CZ, a.s., Zdeňka Linharta). Své ceny nabízí pro tři okruhy zákazníků:

NášČlen – pro členy družstva, respektive Svazu českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD), který provozuje síť maloobchodních prodejen COOP. Svaz je také zároveň 30procentním akcionářem COOP Energy. Člen se při podpisu smlouvy prokáže průkazem svého mateřského spotřebního družstva. Nejvýhodnější varianta, pochopitelně nedostupná každému.

NášZaměstnanec – pro zaměstnance družstva nebo partnerů skupiny COOP. Prokáže se potvrzením o zaměstnání u spotřebního družstva, příp. jiné obchodní nebo výrobní jednotky skupiny.

NášZákazník – pro zákazníky prodejny skupiny COOP. Při podpisu smlouvy předloží účtenku za nákup z kterékoliv prodejny této sítě.

Celý článek vyšel na Peníze.cz

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky