Hádka o euru: Ostrá slova o české vyčuranosti a rozkrádání státu

Debaty o přijetí eura rozdělují českou veřejnost. Podle průzkumů je většina Čechů proti vstupu do eurozóny a tudíž i zavedení jednotné měny. Na jedné straně se republika k přijetí eura zavázala a svoje závazky musí splnit. Od té doby se změnily podmínky, proto máme právo jednat o změně pravidel, domnívají se odpůrci eura.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi se v souvislosti se vstupem do eurozóny bojí velkého zdražování. „Nic takového nehrozí. Na Slovensku se ceny nezvyšovaly, stejně tak ani třeba v Pobaltí," tvrdil v pořadu Máte slovo europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Další europoslanec s ním ale nesouhlasí. „To není pravda, na Slovensku se podle statistik zdražilo v řádu procent," oponoval Jan Zahradil z ODS, podle kterého by stejné zvýšení cen potkalo i Českou republiku.

Dalším rizikem je podle odpůrců eura hrozí další nebezpečná věc. „Nebojím se jednorázového zvýšení ceny, ale velkého nárůstu inflace," vysvětloval ekonom Institutu Václava Klause VŠE Marek Loužek, podle kterého je dnes česká inflace o hodně menší než v eurozóně.

„Plácáte nesmysly. Vysoká inflace nehrozí. Podívejte se na reálný život, Slovensko nic takového taky nepotkalo," zaútočil na ekonoma prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák. „Jenže Slovensko díky reformám rostlo ještě před vstupem do eurozóny, přijetí eura na tento rozvoj nemělo vliv," nesouhlasil se slovy Hanáka europoslanec za ODS Zahradil.

„Vidíte, udělali tam reformy. A co jste udělali vy? Nic!" kritizoval občanské demokraty Hanák. „Česká republika se k tomu zavázala, tak ho musí přijmout. Vy jste rozkradli zemi a teď strašíte občany, je to jenom kouřová clona. Ale občané jsou chytřejší," přidal se k předsedovi svazu režisér Vlastimil Venclík, který je pro přijetí jednotné měny. „Je zajímavé, že ODS byla 8 let u moci a o žádných změnách nejednala. Teď klesla na dno a tak mění názory," pustil se navíc do Zahradila sociální demokrat.

Podle zastánců eura je navíc Evropa teď silnější než dřív. „Kdyby nebylo euro, evropská ekonomika by šla do háje," myslí si bývalý europoslanec Roučka. „Vsaďte se, že některé země budou muset vystoupit," oponoval Zahradil s tím, že eurozóna je udržitelná, jen pokud v ní budou země s vyspělou ekonomikou, které budou na podobné úrovni.

„Kupovali jsme zajíce v pytli. V době dohody neexistoval fiskální pakt, bankovní unie ani záchranný program, do kterého bychom museli přispívat," argumentoval občanský demokrat s tím, že pokud se změnily okolnosti, je třeba jednat i o změně podmínek. „Je to typická česká vyčuranost. Peníze z dotací bychom si brali, ale abychom něco přispěli, to už ne," nelíbí se takový postoj Venclíkovi.

Běžní občané jsou sice proti přijetí eura, 75% firem je ale podle Hanáka pro. „Už teď obchodujeme v eurech. Za koruny platíme jen mzdy, pojištění a kafe pro sekretářku. Na exportu stojí celá země," popisoval prezident Svazu průmyslu, podle kterého tak zbytečně podnikům uniká asi 30 miliard.

„Nevím, kde jste ta čísla vzal, ale malé a střední firmy jsou proti euru. Je tady hodně firem, které se specializují na český trh. Pro ně prostě eurozóna výhody nemá, jen by tratily. Vy mluvíte jen za velké nadnárodní a mezinárodní firmy, ne za české podnikatele," pustil se do Hanáka jeden z drobných živnostníků.

„Euroźona je jako druhá RVHP. Hospodářský růst zemí ukazuje špatná čísla," nastínil možné problémy do budoucna ekonom Loužek. „Záleží jen na tom kdy a v jakém poměru euro přijmeme. Já se stydím, že jsem absolvoval vaši školu," pustil se následně do ekonoma Hanák.

Přechod na jednotnou měnu by kromě zhruba 350 miliard vyšel české firmy na dalších 75 miliard na změny spojené s výměnou měny. Náklady si budou podle národního koordinátora pro přijetí eura Oldřicha Dědka jednotlivé podniky platit samy. „Ekonomika poroste, můžeme si to v klidu dovolit," komentoval částku Hanák.

„Jsem jako ve snu. Máme vysoké dluhy, ta částka je někde kolem 1,6 bilionu korun. A vy řeknete, že si můžeme dovolit vyhodit další miliardy je tak," divil se takovému postoji programátor Martin Urza, který je proti jednotné měně. „Jenže pokud chcete podnikat, musíte taky do začátku něco vložit a třeba se tak i zadlužit," ukončil debatu Hanák.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky