Politici si zvednou platy, Hrad dostane 15 milionů. Na co?

Od roku 2015 se zvednou platy politiků, vyplývá to podle deníku MF Dnes z návrhu rozpočtu pro sněmovnu a senát na rok 2015. Nejedná se však o velké částky, neboť navýšení bude pouze jednoprocentní a politici si tak přilepší v řádech stokorun.

Ilustrační fotografie
reklama

Ačkoli proti navyšování platů politiků brojil například ministr financí Andrej Babiš, nakonec i on na tento plán kývl. Řadovým poslancům stoupne mzda o 600 korun, předseda komory dostane přídáno řádově 1500 korun. Jednání o platech však stále nejsou u konce, resort financí ale ve svém rozpočtovém návrhu příliš prostoru pro vyjednávání nedává a počítá pouze s jednoprocentním růstem.

Zajímavější situace nastává v případě Pražského hradu. Prezidentská kancelář by měla dostat o 15 milionů korun více, a ani tak nedostane tolik, kolik žádala. Letošní rozpočet Hradu činí 350 milionů korun, na příští rok se počítá s nárustem na 365 milionů, Hrad však požadoval více než 388 milionů.

Úřad prezidenta však odmítá sdělit, na co peníze požaduje. "Důvody nechci komentovat, na rozpočtovém výboru je vysvětlí pan kancléř," řekl MF Dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle návrhu Ministerstva financí by měly peníze směřovat například na k Lesní správě Lány, naopak o půl milionu seškrtal Babiš výdaje spojené s výkonem funkce. Kancelář prezidenta rovněž na konci roku žádala o ztrojnásobení výdajů na pohoštění oproti stavu za Václava Klause.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky