Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že stát může na provozních výdajích ministerstev ušetřit maximálně stovky milionů korun, ne desítky miliard, jak se donedávna tvrdilo. V rozhovoru pro MF Dnes promluvil také o změnách DPH, ke kterým se stát nemusí uchylovat, pokud se zlepší výběr daní, nebo o zvýšení platů ústavních činitelů.

Zvýšení daní firmám a zavedení nové sektorová daně jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky kroky závislé především na tom, zda-li se podaří Ministerstvu financí zlepšit výběr daní. Stát se tak nemusí nutně uchylovat ke změnám daňových sazeb, stačí rychlé zavedení elektronické evidence tržeb, elektronického výkaznictví daně z přidané hodnoty a přenesení důkazního břemena u podezřelého nabytí majetku. Premiér však podotýká také, že všem je nyní závislé hlavně na aktivitě Ministerstva financí.

Ministři současné vlády se nyní snaží zavádět úsporná opatření v oblasti provozních výdajů a rovněž se zbavovat nevýhodných smluv, celková úspora ale podle Sobotky nebude vyšší než několik stovek milionů. Popřel tak nedávné sliby, které hovořily o šetření v hodnotách desítek miliard korun.

V rozhovoru pro MF Dnes Sobotka zmínil také problémy s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, zejména co se podoby služebního zákona týče. "Úplně v tom nenacházíme porozumění s naším koaličním partnerem ANO, které navrhuje posílit pravomoci ministrů při jmenování státních tajemníků nebo odborných náměstků na ministerstvech,"konstatuje Sobotka.

Neshody nastávají i v debatách o zvýšení platů ústavních činitelů a jediné, v čem jsou obě strany za jedno, je názor na růst o 26% v příštím roce, který je podle nich nepřijatelný. Sobotka se domnívá, že řešením by bylo navýšení o jedno procento, ministr financí Babiš je nechce zvyšovat vůbec. S tím však premiér tvrdě nesouhlasí.

"Nemyslím si, že nechávat je zmrazené donekonečna je dobré řešení, protože za rok, dva se tento problém objeví znovu. Zvýšení o procento je symbolická záležitost, která nezasáhne státní rozpočet," domnívá se Bohuslav Sobotka.

Témata:  politici Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.