Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát může vymáhat miliardy za privatizaci OKD. Sobotkovi se prý nechce, proč?

Stát může vymáhat miliardy za privatizaci OKD. Sobotkovi se prý nechce, proč?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát má zřejmě ještě možnost vymáhat miliardy z privatizace OKD, i když by celý případný proces rozhodně nebyl snadný. Podle informací MF Dnes zbývá pouze několik posledních měsíců, než se tato možnost uzavře, vláda by k takovému kroku ale musela nají velkou dávku odhodlání. A to se podle deníku Sobotkovu kabinetu příliš nechce.

Šanci na získání většího výnosu z dávné privatizace společnosti nabízí podle informací novin Evropské unie. Evropská komise titž má pravomoce zasahovat do proběhlých obchodů, ale pouze do deseti let od jejich provedení, a tato lhůta končí letos v září. V případném řízená by komise vyšetřila, zda proběhl prodej korektně a jestli nebyl skrytou podporou státu.

Pokud by komise zjistila pochybení na straně státu, mohla by mu nařídit, aby i s dodatečnými úroky chybějící miliardy vymohl. Stát by tedy dostal možnost odstoupení od nevýhodné privatizační smlouvy, nebo by se s majiteli firmy dohodnl na zpětném doplatku požadované částky.

Škoda, která vznikla státu díky nevýhodnému prodeji OKD, se odhaduje na 20 miliard korun a stát má tak podle deníku nyní možnost získat alespoň část peněz zpět, do toho se ale Sobotkově vládě příliš nechce. "Směrem k Evropské komisi bylo v uplynulých letech podáno několik podnětů, je na ní, aby se s nimi vypořádala," říká Bohuslav Sobotka k celé věci. Podle MF Dnes stojí za Sobotkovou nečinností strach o svou kariéru, která by v případě, že by Evropská komise chybný prodej potvrdila, dostala hlubokou ránu.

Evropská komise privatizaci OKD přezkoumala již několikrát a vždy se stejným výsledkem, problémem ale je, že vždy vycházela pouze z částečných z podkladů, které dodalo ministerstvo financí. Bohuslav Sobotka i Miroslav Kalousek totiž údajně vždy nahlásili, že cena za OKD byla v normě.

Do celé této záležitosti se prý příliš nehrne ani ministr financí Andrej Babiš. Vláda by totiž při snaze o přehodnocení prodeje musela doložit, že byla při původním podvedena, a do toho prý Babišovi, zarytému kritikovi privatizace, příliš nechce.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.