Řecku hrozí, že ani letos nesplní rozpočtové cíle

Řecké vládě v letošním roce hrozí, že se jí nepodaří snižovat vysoký rozpočtový schodek podle plánu. Na vině by měla být recese, která bude zřejmě silnější, než se očekávalo, napsal v noci na pátek řecký list Kathimerini.

660
reklama

Řecká ekonomika v druhém čtvrtletí meziročně odepsala 6,9 procenta, což vedlo analytiky ke změně prognózy. Podle původního odhadu mělo letos hospodářství poklesnout o 3,8 procenta. Mnoho ekonomů se ale nyní domnívá, že propad se bude pohybovat na úrovni až pěti procent.

Výraznější recesi podle agentury Reuters připustil i ministr financí Evangelos Venizelos, podle kterého řecké hospodářství letos klesne o více než 4,5 procenta. „V předchozích měsících se odhad ekonomického poklesu pohyboval v rozmezí od 3,8 až 3,9 procenta. Nyní, nové rozmezí je přes 4,5 procenta,“ upřesnil ministr.
 
Hlubší pokles následně zkomplikuje vládní snahu zkrotit vysoký rozpočtový schodek. Atény se zavázaly snížit deficit v letošním roce na 7,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Představitelé tamního ministerstva financí uvedli, že naplnění rozpočtových cílů závisí právě na hloubce recese. Současně zdůraznili, že aktuální situace nevypadá příliš růžově.

V podobném duchu se vyslovila i Credit Suisse, která ve své zprávě uvedla, že pokles řecké ekonomiky o pět procent „se nedá vyloučit“. Kvůli nižším příjmům by deficit měl dosáhnout až deseti procent HDP.

List Wall Street Journal navíc ve čtvrtek napsal, že podle analytiků v příštím roce řecký HDP odepíše až dvě procenta. Vláda ale očekává růst o 0,6 procenta.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky