Čím dál víc podnikatelů žádá své účetní o manipulaci účetnictví

Pocit morální odpovědnosti mezi podnikateli slábne. Od loňského února se podíl účetních, které podnikatelé žádají o zkreslení finančních výsledků firem, zvýšil z 21 na 27 procent. Recese podle průzkumu Komory certifikovaných účetních stále motivuje podnikatele k manipulaci svých finančních výsledků.

660
reklama

Více než jedna čtvrtina účetních byla letos požádána o vylepšení účetní závěrky, přesněji 26,5 procent. To je meziročně o šest procentních bodů více než loni. V praxi může jít až o téměř 250 tisíc firem se zmanipulovaným účetnictvím, zjistila Komora certifikovaných účetních ve svém pravidelném výzkumu o kreativním účetnictví.

Komora se respondentů ptá na účetní závěrku již několik let, a výsledky jsou v zásadě čím dál víc negativní. Podíl českých podnikatelů, kteří žádají úpravu výsledků, evidentně stále vzrůstá.

V letošním výzkumu se Komora zaměřila nově také na otázku, zdali si je podle účetních vedení firem vědomo dopadů zkreslení účetní závěrky a jejich případných sankcí včetně trestněprávní odpovědnosti. Účetní hodnotí stav převážně negativně. Podle 51 procent z nich si manažeři nebo statutární orgány firem neuvědomují rizika spojená s kreativitou v účetnictví. Ve druhé skupině těch, podle kterých si management dobře uvědomuje nějaké riziko, je 29 procent respondentů.

Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních, poukazuje právě na zjištění výzkumu v oblasti uvědomění rizik: „Pokud 29 procent účetních shledává, že jejich management ví o rizicích spojených s manipulací účetních výsledků, znamená to, že jednají úmyslně nebo hrubě nedbale. Takové jednání nová úprava občanského práva a práva korporací posuzuje velmi přísně. Žádné pojištění odpovědnosti rovněž statutární orgány firem nepojistí proti škodám vůči státu, věřitelům a investorům způsobeným úmyslně nebo nedbale. Velmi nás znepokojuje, že se situace v tomto směru i nadále zhoršuje.“

Byli jste v souvislosti s přípravou účetní závěrky požádáni klientem (vedením společnosti) o vylepšení vykazovaných výsledků?

Komora se také zajímala, čeho se požadované „vylepšení“ týká. Ukázalo se, že počet účetních zásahů typu “úprava ziskovosti“ tvoří přes 92 procent kreativních zásahů do účetní závěrky. Vloni představovala ziskovost pouze 78,9 procent těchto úprav.

Ankety se zúčastnilo 215 respondentů z řad členů Komory certifikovaných účetních, která sdružuje odborníky na oblast účetnictví, daní i podnikových financí. Podle jejich názoru se kromě ziskovosti často přikrášluje i zadluženost firmy. Zadluženost firmy si letos potenciálně upravilo o půl procentních bodů více firem než loni. Celkem 18 procent potenciálních přikrášlení účetnictví tak letos tvoří změna zadluženosti. Navenek se tedy jako méně zadlužený subjekt potenciálně tváří až kolem 31 000 firem registrovaných v ČR, což může ve vztahu k bankám představovat nemalé riziko špatného úvěrování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky