Babiš útočí: Krade se masivně... Co se děje?

Ministr financí Andrej Babiš se domnívá, že resort zdravotnictví je potřeba pořádně vyčistit, neboť se v jeho netransparentních tocích ztrácí miliardy. Vyrazil tedy do boje s jeho finančními úniky, za které podle Babiše může především bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr, a to díky svým kamarádům v ČSSD.

660
reklama

"Současný stav zdravotnictví umožnuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví," tvrdí Babiš v komentáři pro deník Právo s tím, že nedávné reportáže o nákupech předražených přístrojů do nemocnic naznačily, jak masivní tyto úniky opravdu jsou.

Rovněž tvrdí, že na něj ministr Němeček i předseda vlády Sobotka tlačí, aby uvolnil prostředky na pokrytí finančního deficitu vzniklého výpadkem regulačních poplatků. Babiš nepopírá, že by se k takovému kroku uchýlil, ale pouze pokud budou provedeny určité systémové změny.

Domnívá se, že například zdravotní pojišťovny by měly zveřejňovat všechny smlouvy se zdravotnickými zařízeními, což doposud nedělaly ani přes soudní rozsudky.

Změny v resortu?

Nemocnice by podle ministra měly techniku nakupovat centrálně. Dnes jsou prý totiž v hledáčku mnoha lobbistů a se spekuluje o vlivu lidí, jako je Roman Janoušek nebo Ivo Rittig. "Vliv těchto pánů sice klesá, ale hlavní organizátor těchto operací, podle Bruselu 'Richelieu českého zdravotnictví', Marek Šnajdr, si významný vliv udržuje díky přátelům v ČSSD," sdělil Právu Babiš a dodal, že Šnajdr si nadále zajištuje vliv například skrze osobu současného šéfa VZP Kabátka.

Babiš však veřejnost ujišťuje, že si nechce jako rukojmí brát české pacienty, na druhou stranu má prý jedinečnou příležitost přispět k tomu, aby se v českém zdravotnictví nastolil pořádek, a chce tuto příležitost využít.

Deník Právo také reaguje na spekulace v kuloárech, které tvrdí, že by Babišovo hnutí mohlo mít zájem právě o ministerstvo zdravotnictví. Andrej Babiš by na něm prý rád ukázal, jak se správně hospodaří. Sám ministr financí ale prý popřel, že by ANO usilovalo o změnu ve složení současné vlády.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky