Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát údajně přišel od roku 1989 o 100 miliard korun kvůli poplatkům, které těžaři platí za těžbu hnědého uhlí. Ty jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce příliš nízké a je potřeba je navýšit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se domnívá, že poplatky, které odvádí těžařské firmy státu, jsou nízké, a rád by je navýšil. Uvedl to v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny.

Těžařské firmy v tuto chvíli platí státu pouze 1,5 procenta z výsledné ceny, za kterou vytěžené uhlí prodají. Ministr Brabec ale plánuje, že by se tento poplatek mohl zvýšit, a to až na 15 procent.

Podle informací novin se zvýšením tohoto poplatku souhlasí i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pozitivní ohlas ale nesklidil u ČEZu, jehož mluvčí Ladislav Kříž tvrdí, že ačkoli se zvýšením nemá problém, patnáct procent je prý příliš vysoké číslo.

Systém je v tuto chvíli nastaven tak, že peníze získané touto formou připadají obcím, na jejichž území se uhlí těží. Změna by ale měla potkat rovněž celý systém financování a určité částky by měly dostávat také okolní obce, popřípadě i celý zasažený kraj.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dokonce plánuje, že by se část vybrané sumy posílala do fondu, který má zajistit rekultivaci krajiny zničené těžebními pracemi.

Témata:  průmysl Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy