Půl miliardy pro vědce, kteří se vrátí. To slibuje český stát

Ministerstvo školství v září spustí nový projekt s názvem Návrat. Pomocí něj chce nalákat zpět úspěšné české výzkumníky, kteří se usídlili v zahraničí. Ve čtvrtečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

reklama

Projekt potrvá do roku 2019 a jeho celkový rozpočet je 465 milionů korun. Peníze budou určeny nejen na platy navrátivších se vědců, ale například i na přístrojové a laboratorní vybavení. O peníze mohou žádat vědecká pracoviště a vysoké školy, které plánují některého z českých expatriotů zaměstnat. Aby jim ministerstvo dotaci přidělilo, musí do žádosti popsat vědecký projekt a tým, v kterém bude badatel zařazen.
 
"Výzkumná organizace musí v návrhu uvést jmenovitě osobu, kterou chce ze zahraničí přitáhnout," doplňuje mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová. Ministerstvo očekává, že v prvním roce se projektu podaří přilákat 15 vědců a v dalších dvou letech postupně dalších 16. Vzniklo by tak 31 nových výzkumných týmů, kde by pracoval Čech s dlouhodobou zkušeností ze zahraničí.
 
Projekt Návrat bude celý hrazen ze státního rozpočtu. Pokud by totiž šlo o dotaci z EU, mohla by o peníze podle unijních pravidel žádat pražská pracoviště. Souběžně s ministerským projektem plánuje lákat české vědce z ciziny i Jihomoravský kraj, a to za 117 milionů.

Témata: ekonomika | věda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky