Guvernér ČNB: Řecko a Portugalsko měly eurozónu opustit už před rokem a půl

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer se domnívá, že slabší země eurozóny, jako Řecko a Portugalsko měly eurozónu opustit již před rokem a půl. Singer to prohlásil ve středečním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

reklama

„Ekonomicky nejjednodušší by byl před rokem a půl odchod nejslabších článků, tedy Řecka a Portugalska z eurozóny,“ vysvětlil guvernér. „Samozřejmě s evropskými penězi na usnadnění jejich nového startu, žádný neřízený rozpad. Tedy devalvace v těchto zemích, které potřebují obnovit konkurenceschopnost, spojená s pomocí jejich bankovní soustavě,“ zdůraznil Singer. „To by optikou dnešních nákladů na záchranu eurozóny vyšlo podstatně levněji,“ dodal.

Guvernér ČNB současně sdělil, že zpomalení české ekonomiky ve druhém kvartálu letošního roku není žádným překvapením. „Naše prognóza počítá se zpomalováním růstu, a tím i se zpomalováním inflačních tlaků,“ řekl Singer. Podobně jako Česká republika jsou na tom i další vyspělé země.

„Evidentně se ukazuje zpomalování, ale se začnou rozpočty ve vyspělých ekonomikách dávat do pořádku, může ekonomika zase v roce 2013 robustně růst. A doufejme, že zpomalení nebude tak dramatické, jako bylo v roce 2008 a 2009,“ dodal.
 
Na otázku, s jakou pravděpodobností zůstane do konce roku základní repo sazba bez změny na své úrovni 0,75 procenta, odpověděl: „Nevidím teď nic, co by nás mohla aktuálně či před koncem roku přimět hýbat se sazbami. Ale to se může změnit“.

Témata: řecko | EU | portugalsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky