TOPka varuje: Lidem hrozí chudoba a sociální vyloučení

Zhruba 1,58 milionu obyvatel České republiky hrozí podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové chudoba a sociální vyloučení. I tak jsme na tom ale v rámci EU údajně nejlépe.

660
reklama

Chalánková dodává, že ve 28 členských státech EU je chudoba hrozbou pro čtvrtinu obyvatel, u nás je její hrozbou ohroženo zhruba 15% populace.

"Bohužel jde o neblahý jev, kterému je třeba čelit a lidem pomáhat. Zejména v případech, kdy se jedná o špatnou situaci rodin s dětmi. Odborníci sledují tři kategorie - příjmovou chudobu, materiální deprivaci a práci. Pod hranicí příjmové chudoby tak žilo v České republice 990 tisíc lidí, ale z toho 256 tisíc dětí! Bez pomoci státu ve formě dávek, podpor a důchodů by se chudoba týkala až 38 procent lidí. Díky podpoře státu se jedná o 9,8 procent. Vzhledem k výdajům státu na tuto oblast jsou dávky u nás v republice ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi vypláceny efektivně," tvrdí Chalánková na stranickém webu.

Dále dodává, že velkým problémem je dopad chudoby na rodiny a hrozba ztráty bydlení. "Situace v oblasti bydlení dospěla až k nešťastným tzv. "ubytovnám", kde lidé platí za bydlení větší částky než na volném trhu s byty. Přesto jsou v pasti, protože běžné bydlení je pro ně většinou nedostupné. Touto vážnou situací se zabýval sněmovní Výbor pro sociální politiku na svém jednání 23. ledna. Výbor pozval příslušná ministerstva - Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra - ke koordinovanému postupu," tvrdí poslankyně.

Témata: chudoba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky