Ekonom varuje: Fungování Česka v ohrožení. Co se děje v ČNB?

Stabilita hospodářské politiky je v ohrožení. Do ČNB se čím dál tím více promítá politický vliv, zatímco do politiky vstupují nepolitikové, tak vidí aktuální situaci ekonom a starosta Jan Helikar.

660
reklama

"Pro budoucí vývoj české ekonomiky je důležité, aby obsazení ČNB zůstalo zcela apolitické. Pouhých 7 členů bankovní rady v čele s guvernérem ČNB má daleko větší možnosti, jak ovlivnit (ochránit) ekonomický a hospodářský vývoj ČR, než celá politická garnitura," píše Helikar na blogu serveru idnes.cz.

Zároveň dodává, že jmenování Jiřího Rusnoka do čela ČNB je politickou intervencí, která může nabourat křehkou stabilitu hospodářské politiky. Na té staví především podnikatelé a až donedávna byl její osud v rukou politiků, to se údajně nyní mění.

"V nedávných parlamentních volbách se potvrdil trend posledních let. Do politiky vstupují ekonomicky silné osobnosti a uskupení. Už je nebavilo lobbovat u politiků, již je nebavilo platit si je. Jdou přímočarou cestou a do politiky rovnou vstoupili," tvrdí Helikar a ptá se, zda-li bude prosperita a stabilita podnikatelského prostředí zajištěna z dlouhodobého hlediska, nebo se jedná o politiky na jedno použití?

Svůj podíl na aktuální situaci má i Česká národní banka. Ta byla podle Helikara od roku 1997 donedávna konzervativní, nyní se však vše změnilo.

"Na podzim loňského roku se Bankovní rada rozhodla vstoupit do ekonomiky aktivně. Ze dne na den změnila jednorázově kurz koruny k euru. Během jednoho dne se tak zcela změnily podmínky pro jednotlivá podnikatelská odvětví. Bankovní rada, tj. sedm osobností, sáhla do kapes nás všech," píše Helikar.

"Zarážející a nejvíce nebezpečný je fakt, že plíživá politizace ČNB nikomu nevadí. Média jsou v klidu, občanské iniciativy jsou v klidu, dokonce ani odborná veřejnost se nebouří," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky