Samková se zlobí: Cikánofil a rasista zároveň? Něco tady nehraje

Horlivé debaty na téma migrace netrápí v posledních dnech jen Českou republiku. Problémy s přistěhovalci řeší i Švýcarsko, které si v neděli v referendu odhlasovalo strop pro omezení imigrantů, včetně občanů členských států Evropské unie. Nejinak je tomu i v dalších evropských zemích, u nás je však situace zcela odlišná.

660
reklama

Problémy s nekončící vlnou imigrantů však nezažívá pouze Švýcarsko, ale i další země Evropy. Německo se dlouhodobě potýká s masivním nárustem přistěhovalců a podle serveru migraceonline.cz tvoří pětinu obyvatel lidé s migrantským původem. Podobně je na tom i Španělsko, které již několik let vede přistěhovalcům tvrdou finanční válku.

Tento problém začala nedávno řešit i Velká Británie. Začátkem ledna se premiér David Cameron v rozhovoru pro BBC zmínil o možném omezení imigrantů z evropských zemí. Podle něj se jedná o jednu z priorit, kterou je potřeba v rámci vztahů s Evropskou unií změnit, a pokud se situace nezačne řešit, Spojené království uvažuje o blokování dalšího rozšiřování EU.

I u nás je debata o imigraci palčivou otázkou posledních týdnů, byť jde o dvousečnou zbraň. Většina politiků, kteří zákaz či omezení přistěhovalectví veřejně obhajují, se setkávají s nenávistnými a urážlivými reakcemi, obviňující dotyčné přinejmenším z rasismu. Své by o tom mohla vyprávět Klára Samková, právnička a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí Úsvit.

Jak se k těmto obviněním staví? "Je nutno říci, že jsem sjednotila národ. Jedna polovina mne považuje za cikánofilku, druhá za rasistku. Nenávidí mne leckdo...už tento problém absolutního rozdělení na dva tábory ukazuje, že něco není v pořádku. A to něco je, že není zvykem přemýšlet. Protože, zcela objektivně, člověk nemůže být rasista a přitom cikánofil. Už zde je vidět, že se vloudila do úvah "sociálních sítí" logická chyba," sdělila Samková exkluzivně serveru EuroZprávy.cz.

Zajímavý paradox však přinesly poslední průzkumy, které staví Tomia Okamuru, lídra hnutí Úsvit, do pozice jednoho z nejoblíbenějších českých politiků. Je tedy možné, že sdílí stejné stranické preference, jako jedna z nejnenáviděnějších žen současnosti?

Podle Samkové však její názory oblíbenost hnutí Úsvit neohrozí. "Buď budeme hledět na to jestli někdo "přehodnotí svůj postoj", anebo se budeme snažit říkat pravdu, nastolovat i nepohodlná a nepopulární témata. Ono "přehodnocování stanovisek" mi hodně připomíná "přehodnocování postojů k návštěvě spřátelených vojsk," sdělila nám Samková s odkazem na dobu po roce 1968.

Tvrdí také, že pokud se o věcech nebude mluvit, tak se nevyřeší. "Je to na lidech, zda si budou chtít opět nalhávat do kapsy a říkat, že Úsvit a obzvláště Samková jsou strašliví, anebo se budou chtít nad věcmi zamyslet," dodává právnička.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky