Skončí poplatky za recept? Česká lékárnická komora něco chystá

Možné zrušení poplatku za recept, o kterém se mluvilo již v loňském roce, je opět aktuální. Hnutí ANO tento krok avizovalo ve svém volebním programu a současná vláda se mu prozatím nebrání. Aby však tento krok byl možný, je třeba přijmout jistá opatření.

660
reklama

Podle Lubomíra Chudoby, prezidenta České lékárnické komory, způsobí zrušení poplatku za recept finanční problémy lékárnám, bez ohledu na to, jak velké jsou. Uvedl to v pondělí v pořadu Studio 24 v České televizi.

V rozhovoru se Chudoba opírá především o analýzu, kterou si nechal vypracovat, a která uvádí, že poplatky za recept v současné době znamenají zhruba 20-25% příjmů menších lékáren, u těch větších se zhruba z 20% podílejí na financování mzdy. Většina lékáren je tedy stále závislá na příjmech z pojišťoven.

Řada lékáren si v současné době tyto poplatky už neúčtuje, ale ani to není podle Chudoby řešením. V rozhovoru uvedl, že lékárny tyto zdánlivě nenaúčtované poplatky musí vybrat na něčem jiném, například na neregulovaných lécích.

Jedno z možných řešení vidí Chudoba ve zrušení DPH na léky. Poukázal rovněž na možnost nového návrhu odměňování lékáren, který v současné době lékárnická komora připravuje. Ten by měl představit podobný model, jaký funguje v dalších zemích Evropské unie, a to částečná závislost na marži z ceny léku, kompenzována odměnou za odbornou práci lékáren.

Vypracovaný návrh konceptu by měl být předložen v rozmezí tří až pěti měsíců, dodal pro Českou televizi Chudoba.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky