Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura Fitch potvrdila nejvyšší hodnocení USA

Ratingová agentura Fitch v úterý potvrdila nejvyšší hodnocení Spojených států amerických na úrovni AAA se stabilním výhledem. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

„Potvrzení ratingu USA na AAA odráží skutečnost, že klíčové pilíře americké výjimečné úvěrové kredibility zůstávají netknuté. Je to stěžejní role v globálním finančním systému a flexibilní, diverzifikovaná a bohatá ekonomika, která zajišťuje příjmový základ,“ uvedl Fitch ve zprávě. Na začátku srpna agentura Standard & Poor's vůbec poprvé v historii země srazila úvěrové hodnocení Spojených států amerických o jeden stupeň z AAA na AA+ s negativním výhledem. To znamená, že agentura přistoupit k dalšímu snížení ratingu. Tímto postojem S&P zapříčinila prudký pád na finančních trzích, které již předtím rozkolísaly obavy ze zpomalení ekonomického růstu a dluhové potíže v eurozóně. Hospodářství Spojených států v druhém čtvrtletí letošního roku v mezikvartálním srovnání stouplo o 1,3 procenta, zatímco trh očekával růst o 1,8 procenta.

O něco hůře si vedlo v prvním kvartále, kdy si polepšilo pouze o 0,4 procenta. Původní odhad počítal s růstem na úrovni 1,9 procenta.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy