Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kybernetická měna BITCOIN má první průser! Zavřeli provozovatele burz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Grafton

Američtí vyšetřovatelé zadrželi dva provozovatele burz pro směnu kybernetické měny bitcoin. Obviňují je z pokusu prodat milion dolarů, tedy 20,1 milionu Kč, v této virtuální měně uživatelům webového nákupního portálu Silk Road (Hedvábná stezka), kde šlo za bitcoiny obstarat i drogy nebo vraždy na objednávku. Portál v září uzavřely americké úřady a jeho údajný majitel byl zadržen.

Úřady v neděli zadržely generálního ředitele bitcoinové platformy BitInstant.com Charlieho Shrema. Dnes zadržely Roberta Faiellu, který pod uživatelským jménem BTCKing na webu Silk Road provozoval nelegální směnárnu s bitcoiny, informovala agentura Reuters s odvoláním na sdělení prokuratury v New Yorku. Oba muži byli obviněni, že se připravovali spáchat trestný čin praní špinavých peněz, a že bez licence provozovali činnost týkající se převodů peněžních převodů.

Shrem (24) čelí obvinění, že Faiellovi (52) umožňoval používat svou platformu pro směnu bitcoinů BitInstant k nákupu velkého množství této měny, aby ji Faiella pak prodal uživatelům Silk Road, kteří si chtěli anonymně koupit drogy.

Shrem přitom podle úřadů věděl, že tyto bitcoiny se k takovým nákupům používaly. Porušil proto americký zákon, který po finančních institucích v USA požaduje, aby úřady upozornily na jakoukoli podezřelou aktivitu, která by mohla naznačovat, že dochází k praní špinavých peněz. Shrem údajně také sám portál Silk Road využíval k nákupu drog.

Měna bitcoin patří mezi nejznámější virtuální měny na světě. Tvoří ji převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. Spojené státy na nedávném zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu varovaly před riziky spojenými s touto měnou. Upozornily například, že bitcoiny je možné používat k financování terorismu.

Případ proti Shremovi podle Reuters pravděpodobně zasadí ránu rozšiřující se sféře bitcoinového podnikání, protože Shrem je jedním z předních zastánců této měny. Kromě toho, že provozuje BitInstant, je také zakládajícím členem a současným viceprezidentem skupiny Bitcoin Foundation, která podporuje bitcoin jako alternativní platidlo.

Server BBC poznamenal, že BitInstant byl jednou z největších bitcoinových směnáren na internetu. Její služby ale už nějakou dobu nejsou dostupné, sdělil Mike Hearn z Bitcoin Foundation.

Témata:  Bitcoin

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy