Kybernetická měna BITCOIN má první průser! Zavřeli provozovatele burz

Američtí vyšetřovatelé zadrželi dva provozovatele burz pro směnu kybernetické měny bitcoin. Obviňují je z pokusu prodat milion dolarů, tedy 20,1 milionu Kč, v této virtuální měně uživatelům webového nákupního portálu Silk Road (Hedvábná stezka), kde šlo za bitcoiny obstarat i drogy nebo vraždy na objednávku. Portál v září uzavřely americké úřady a jeho údajný majitel byl zadržen.

Ilustrační foto
reklama

Úřady v neděli zadržely generálního ředitele bitcoinové platformy BitInstant.com Charlieho Shrema. Dnes zadržely Roberta Faiellu, který pod uživatelským jménem BTCKing na webu Silk Road provozoval nelegální směnárnu s bitcoiny, informovala agentura Reuters s odvoláním na sdělení prokuratury v New Yorku. Oba muži byli obviněni, že se připravovali spáchat trestný čin praní špinavých peněz, a že bez licence provozovali činnost týkající se převodů peněžních převodů.

Shrem (24) čelí obvinění, že Faiellovi (52) umožňoval používat svou platformu pro směnu bitcoinů BitInstant k nákupu velkého množství této měny, aby ji Faiella pak prodal uživatelům Silk Road, kteří si chtěli anonymně koupit drogy.

Shrem přitom podle úřadů věděl, že tyto bitcoiny se k takovým nákupům používaly. Porušil proto americký zákon, který po finančních institucích v USA požaduje, aby úřady upozornily na jakoukoli podezřelou aktivitu, která by mohla naznačovat, že dochází k praní špinavých peněz. Shrem údajně také sám portál Silk Road využíval k nákupu drog.

Měna bitcoin patří mezi nejznámější virtuální měny na světě. Tvoří ji převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. Spojené státy na nedávném zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu varovaly před riziky spojenými s touto měnou. Upozornily například, že bitcoiny je možné používat k financování terorismu.

Případ proti Shremovi podle Reuters pravděpodobně zasadí ránu rozšiřující se sféře bitcoinového podnikání, protože Shrem je jedním z předních zastánců této měny. Kromě toho, že provozuje BitInstant, je také zakládajícím členem a současným viceprezidentem skupiny Bitcoin Foundation, která podporuje bitcoin jako alternativní platidlo.

Server BBC poznamenal, že BitInstant byl jednou z největších bitcoinových směnáren na internetu. Její služby ale už nějakou dobu nejsou dostupné, sdělil Mike Hearn z Bitcoin Foundation.

Témata: Bitcoin

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky