ČOI: Čtvrtina cestovek obelhává zákazníky

Cestovní kanceláře a agentury v Česku neposkytují zákazníkům informace o cenách nabízených služeb a uplatnění reklamací tak, jak jim to ukládá zákon. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce, jejichž výsledky zveřejnila v úterý.

reklama

ČOI provedla ve druhém čtvrtletí letošního roku celkem 90 kontrol cestovních kanceláří a agentur. Porušení povinností přitom inspektoři zjistili u každé čtvrté "cestovky". Nejčastěji cestovní kanceláře a agentury dostatečně neinformovaly o ceně služby (deset případů) a neseznámily zákazníka s podmínkami uplatnění reklamací (devět případů).
 
"Použití klamavých obchodních praktik bylo prokázáno v pěti případech a stejný počet zjištění se týkal neposkytnutí informací v českém jazyce. Jen v ojedinělých případech inspektoři zjistili použití nekalých obchodních praktik, nedostatečné informace o riziku poskytované služby a diskriminaci spotřebitele," upřesnila ČOI.
 
"Došlo tak k výraznému zlepšení situace, jelikož za celý loňský rok zjistila ČOI závady u třetiny kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur," komentoval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.
 
"Projevil se tak pozitivní vliv úzké spolupráce mezi ČOI a naší asociací, kdy jsme se na základě loňských nelichotivých výsledků sešli s ústředním ředitelem ČOI Janem Štěpánkem a začali jsme spolupracovat na odstraňování pochybení cestovních kanceláří," dodal viceprezident.
 
Celkem inspekce uložila pravomocně 13 pokut v celkové výši 54 tisíc korun. Výše pokut však nemusí být konečná, protože ČOI ještě správní řízení s některými cestovními kancelářemi a agenturami neukončila.
 
ČOI už také uvedla, že bude v kontrolách cestovních kanceláří a agentur pokračovat, přestože ve srovnání s loňským rokem klesl počet jejich zjištěných provinění o šest procent.
 
V ČR v současnosti funguje 1420 cestovních kanceláří, které loni prodaly na 2,225 milionu zájezdů. Češi ročně stráví kolem 10,2 milionu dovolených, z toho bylo vloni 5,9 milionu v tuzemsku a 4,3 milionu v zahraničí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky