Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika EU prudce zpomalila růst na 0,2 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) i eurozóny prudce zpomalil růst na 0,2 procenta mezičvrtletně. Informoval o tom v úterý evropský statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání rostlo hospodářství Evropské unie i eurozóny o 1,7 procenta.

Tyto údaje nenaplnily očekávání trhu. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že hospodářství eurozóny poroste meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 1,8 procenta.

V prvním čtvrtletí 2011 rostla ekonomika EU i eurozóny o 0,8 procenta mezičtvrtletně a o 2,5 procenta meziročně. Podobně nízký růst HDP vykázalo již v úterý ráno Německo. Ekonomové se nyní obávají, že zpomalování ekonomického růstu může vést v některých zemích až k propadu do hospodářské recese. Právě největší ekonomika eurozóny zažila silné oživení po dopadech finanční a ekonomické krize. Výrazný pokles v ekonomickém růstu Německa by mohl mít nepříznivý dopad na ekonomiky v dalších částech eurozóny.

O něco hůře si vedla i druhá největší ekonomika eurozóny - Francie, která údaje o vývoji HDP zveřejnila již minulý týden. Podle nich se ekonomický růst Francie ve druhém čtvrtletí tohoto roku se zastavil.

Témata:  ekonomika EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy