Ceny benzínu a nafty klesají. Kde načerpáte nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesly, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 18 haléřů na 34,87 Kč, nafta o 16 haléřů na 34,28 Kč, vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS. Podle analytiků by mohly pohonné hmoty v tomto týdnu zlevnit minimálně o 50 haléřů.

660
reklama

„Příčinou poklesu byl propad na trzích s ropou v předchozích dnech. Čerpací stanice zareagovaly na vývoj tentokrát poměrně rychle a snížily ceny, a to i přesto, že průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu klesaly pomaleji než ceny ropy a koruna oslabila,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Zároveň upozornil, že v uplynulém týdnu se do průměrných cen na burze v Rotterdamu konečně naplno projevil vývoj na trzích s ropou a výrazně poklesly. Koruna stagnovala. „Výsledkem by mělo být výrazné snížení cen u našich čerpacích stanic. Zlevnění by se mělo pohybovat v řádu desetihaléřů a mělo by překročit 50 haléřů na litr v případě benzinu i nafty,“ očekává Čermák.
 
Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Ústeckém kraji (34,42 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (35,43 Kč). Nejvíce klesly ceny v Karlovarském kraji (o 33 haléřů), naopak nejméně na Královéhradecku a v Praze (o devět haléřů).
 
Také v případě nafty patří první místo Ústeckému kraji (33,82 Kč), nejdražší je stejně jako u benzinu jižní Morava (34,90 Kč). Největší pokles cen zaznamenali motoristé v Plzeňském kraji (o 25 haléřů), nejmenší na Královéhradecku (o sedm haléřů).
 
Meziměsíčně zdražil Natural 95 v průměru o 51 haléřů, nafta o 58 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,13 Kč (9,9 %), nafta o 3,56 Kč (11,6 %).
 
Ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot klesaly také na sousedním Slovensku. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 0,011 na 1,455 eura (35,36 Kč), nafta o 0,012 na 1,336 eura (32,46 Kč). V pondělí o tom informoval server Natankuj.sk.
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky