Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočet na rok 2014 prošel. Podívejte se, jak strany hlasovaly

Rozpočet na rok 2014 prošel. Podívejte se, jak strany hlasovaly

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok, který jí předložila úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Schválený schodek má proti letošku vzrůst ze 100 na 112 miliard korun. Poslanci však při závěrečném schvalování převedli zhruba pět miliard korun do vládní rozpočtové rezervy. Většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů na přesuny uvnitř rozpočtu odmítli. Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky, Senát o něm nehlasuje.

Rozpočet podpořilo 109 přítomných poslanců, proti jich bylo 39. Pro rozpočet hlasovali poslanci vznikající vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 byly proti, komunisté a poslanci Úsvitu se zdrželi.

Na návrh rozpočtového výboru přidali 300 milionů na výstavbu základních škol v okolí velkých aglomerací, 1,27 miliardy korun na sociální služby. Poslanci také na návrh rozpočtového výboru přidělili ministerstvu kultury na koupi rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku a na zřízení expozice šest milionů korun. Stejně tak poslanci přidali 50 milionů korun na platy v regionálním školství.

Poslanci dnešním hlasováním současně změnili rozpočet na letošní rok. Snížili jeho celkové příjmy a výdaje shodně o 4,4 miliardy korun, schodek zůstal stejný. Souvisí to s letošní aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z této aukce ve výši sedmi miliard měl ve svém letošním rozpočtu, ale dostane je až v příštím roce. Tomu bylo nutné letošní rozpočet přizpůsobit.

Sněmovna dnes také ze svého rozpočtu na příští rok vyřadila částku 40 milionů určenou na odchodné poslanců.

Provizorium se nekoná

Pokud by dnes sněmovna rozpočet neschválila, Česko by mělo rozpočtové provizorium. To se řídí příjmy a výdaji státního rozpočtu schváleného pro předchozí rozpočtový rok. Výdaje se ale uvolňují pouze na jeden měsíc vždy ve výši jedné dvanáctiny celkové loňské roční částky. Pouze v případě výdajů výslovně stanovených jiným zákonem (mandatorní výdaje) lze tuto částku překročit. V historii ČR nastalo rozpočtové provizorium pouze v lednu 2000 a ukončeno bylo přijetím rozpočtu po podpisu Opoziční smlouvy.

Petr Zahradník, člen Rady ekonomických poradců ANO a člen NERV prohlásil: "Rozpočet je pragmatický, odpovídá aktuální politické situaci. Jedná se opravdu o závod s časem. Nepřijetí rozpočtu může vyvolat reputační rizika z ohledu poklesu ratingu. Provizorium navíc paralyzuje některé velmi podstatné výdajové položky, ve kterých taktéž hrajeme s časem – zejména evropské fondy, kde doháníme výrazné zpoždění. Je potřeba do Česka v roce 2014 a 15 dostat řádově 200 miliard korun."

Ekonom Jiří Schwarz přitom v hrozícím rozpočtovém provizoriu problém neviděl, píše CT24: "Poslanci schvalování nemohou příliš ovlivnit, protože se dostali k rozdělané práci. Domnívají se, že rozpočtové provizorium je příliš velký problém, s nímž by si vláda nemusela vědět rady, což by se mohlo projevovat ve zhoršující se náladě obyvatel, to znamená ve snižující se politické podpoře. Jednou bychom si to provizorium měli zkusit."

Námitky měla opozice, i ČSSD

Státní rozpočet z pera ministra financí v demisi Jana Fischera kritizovaly strany ODS a TOP 09, které pravděpodobně zůstanou v opozici.

Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka z TOP 09 je deficit zbytečně vysoký. „Rozpočet proti původním předpokladům, které schvalovala Nečasova vláda, je nafouknut o 24 miliard, o které se utratí víc, než se musí utratit," uvedl Gazdík.

Určité výhrady k rozpočtu měla ale i sociální demokracie, jak pro rozhlas.cz potvrdil poslanec ČSSD Milan Urban. „Šetření mělo jít nikoliv ve prospěch deficitu, ale ve prospěch investic a startování hospodářského růstu. Doufám, že se v průběhu roku podaří rozpočet uspořádat tímto směrem," naznačil možné změny Urban.

Témata:  státní rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy