Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika se nezlepšuje, firmy hledají další úspory

Česká ekonomika se nezlepšuje, firmy hledají další úspory

Foto: Home Credit

V průběhu roku 2013 začaly zemědělské, potravinářské i strojírenské firmy přecházet na nové ekologické způsoby výroby. Ukazuje to především zvýšená poptávka a odběr ekologických olejů a maziv, které se používají v průmyslu i zemědělství. Významné úspory přináší používání těchto olejů také díky odbourání náročné „ropné administrativy“.

Tento trend potvrzuje dodavatel ekologických maziv a olejů z Třebíčska Zdeněk Čermák: „Na český trh jsme přivezli biologicky odbouratelné oleje UltraLube, které jsou vyrobeny převážně z rostlin a mají daleko vyšší účinnost, než maziva na bázi ropy. V letošním roce jsme naše oleje a maziva představili firmám v regionu a řešíme objednávky na příští rok." Oleje UltraLube jsou certifikované pro náhodný kontakt s potravinami. To znamená, že jsou vyhledávanými mazivy v potravinářském průmyslu, od zpracovatelů masa, pekáren až po pivovary. Tyto provozy jsou specifické a vyžadují zdravotně nezávadné prostředí. Sortiment je ovšem výrazně širší, uplatnění nejde téměř v každém oboru.

Inspirace ze zahraničí

Přesto, že ekonomové očekávali v letošním roce růst ekonomiky, realita je jiná. Pokles ekonomiky ukazují listopadová čísla Českého statistického úřadu. Na tuto situaci reagují firmy tím, že hledají nové a kvalitní zdroje pro svoji výrobu. „Pokud můžete mít u olejů vyšší účinnost, menší opotřebení strojů a ještě navíc pracovat s mazivy, které jsou šetrné k přírodě a ke zdraví pracovníků, je rozhodování o to jednodušší. UltaLube jsou produkty nové generace, které jsou v zahraničí běžně používané a k nám se dostávají teprve nyní," popisuje stav v některých firmách Zdeněk Čermák

Ropa jednou dojde, firmy hledají alternativy

Devadesát pět procent  všeho zboží vyžaduje pro svou výrobu ropu. Proto se firmy a odborníci snaží hledat nová a hlavně ekologická řešení. Pro průmysl, kde se stroje a výroba bez olejů neobejde, je řešením právě výroba a dodávka olejů a maziv z přírodních zdrojů.

Témata:  firmy krize

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.