USA připravují dostavbu Temelína, Westinghouse uzavřel dohodu

Americká firma Westinghouse Electric Company, která je jedním z uchazečů v tendru o dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, si již připravuje půdu pro případné získání zakázky, uzavřela dohodu s českou společností I & C Energo. V pondělí to sdělil server iHNed.cz.

660
reklama

Jak server zjistil, dohoda zahrnuje exkluzivní spolupráci s I & C Energo v oblasti řídících a kontrolních systémů pro nové reaktory, souvisejícího testování a služeb v rámci spuštění elektrárny.
 
Westinghouse ve výběrovém řízení na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín Westinghouse nabízí svůj reaktor AP1000.
 
Podle Anderse Jacksona, prezident Westinghouse pro Evropu, Blízký Východ a Afriku, jde o logický krok vyplývající z dlouhodobé spolupráce mezi oběma firmami, která trvá více než deset let.
 
"Známe tuto společnost velmi dobře a jsem rád, že chceme společně pracovat na nové generaci temelínských reaktorů. Smlouvy s českými firmami, jako je I & C Energo, tvoří součást naší filozofie 'Nakupujeme tam, kde stavíme'," dodal.
 
Podle experta na jadernou energetiku Radka Škody jde o pochopitelný krok. "Nedivím se tomuto spojení, Američané tady musí s někým spolupracovat," řekl serveru.
 
Škoda zároveň dodal, že I & C Energo již spolupracovala s Westinghousem na dodání systému řízení pro první dva bloky Temelína. "Tento systém byl tehdy první plně digitalizovaný systém v Evropě," upozornil.
 
Podle šéfa Westinghousu budou následovat i další dohody s českými firmami.

Témata: energetika | USA | temelín

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky