Prodej bitevníků L-159 Američanům je výhodnější než zakonzervování

Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159, jak dnes oznámil ministr obrany Vlastimil Picek.

660
reklama

Ministerstvo obrany o to usilovalo řadu let. Americká firma Draken International má zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 do 516 milionů korun. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Vojenské letectvo má celkem 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.

"Armáda České republiky nakoupila vysoký počet bitevních letounů, aniž by pro ně měla uplatnění. Byl to jeden z těch nákupů, které připravily daňové poplatníky o obrovské množství peněz. Symbolizuje nehospodárnost plynoucí z nekoncepčnosti, která byla pro resort v uplynulých letech charakteristická," říká stínový ministr obrany za KSČM Alexander Černý. 

"Nezbývá než poblahopřát nynějšímu vedení armády, pokud se mu podaří alespoň část zakonzervovaných letounů prodat. Jakýkoli prodej, a to i v případě, že budou bitevníky prodány hluboko pod pořizovací cenou, je pro stát výhodný, protože jejich zakonzervování představuje značnou finanční zátěž. Nikdo už v prodejnost těchto strojů nevěřil. Doufejme, že si Američané svůj záměr nerozmyslí," doplnil Alexander Černý.

Témata: USA | armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky