Pozor na levné maso od řezníka, může vám zničit zdraví

V podzimním období honů se do řeznictví často dostává zvěřinové maso od pytláků, které ne vždy projde veterinární kontrolou. Dávejte si pozor, co kupujete. Nekontrolované maso může obsahovat řadu nebezpečných parazitů nebo i vzteklinu.

660
reklama

Zvěřinové maso, jako je například dančí, zaječí, srnčí, nebo kančí, obsahuje významné množství bílkovin, vitamínů, železo, zinek, vápník a nízký obsah tuku. Nejen pro tyto vlastnosti, ale i kvůli jeho specifické chuti je obzvlášť v podzimním období honů velmi často vyhledávaným zbožím.

Není divu, že po tomto mase je velká poptávka. Zvířata se živí sama, mají dost pohybu a nejsou krmena antibiotiky. Se zvyšujícím se zájmem se ale zvyšuje i procento upytlačené zvěře, která se prodává rovnou řezníkům nebo do restaurací, protože je cenově výhodnější než od legálních dodavatelů.

Maso od pytláků ale postrádá veškeré kontrolní procesy. Neví se o zdravotním stavu ulovené zvěře ani o způsobu jeho zabití. Pytlák vám ani neřekne, zda maso není napadené tularemií (tzv. zaječí nemoc, která postihuje hlodavce, ale mohou se nakazit i lide) či trichnelózou (jedná se o parazitní onemocnění), raněné, zdechlé či usmrcené srážkou s autem. Nejen proto je velmi důležité maso raději konzumovat dostatečně tepelně upravené.

Nelegálně ulovené zvíře je prodáváno za mnohem menší cenu, ale postrádá záruku kvality a bezpečí. Maso, které projde kontrolou, je označeno plombou, má svůj dodací list a musí být podrobeno veterinární prohlídce. Pokud tedy maso budete kupovat, nebo si ho v restauraci objednávat, ptejte se po jeho původu. Jestli bude prodejce nebo číšník tápat a váhat s odpovědí, nebude asi všechno úplně v pořádku.

Maso od pytláka nemusí být také zbaveno broku. Přitom ořez kolem střely se nesmí na pultech vůbec objevit, protože obsahuje vysoké množství olova, které se z broku při zasažení zvířete roztříští do okolí střely. Přesto při kontrolách takové maso bylo objeveno.

Důležité je také sledovat, odkud je maso dováženo. Zda se jedná o český výrobek, nebo přicestovalo z Nového Zélandu a během transportu muselo být uloženo dlouhou dobu v kontejnerech. Tím maso ztrácí na kvalitě. Ideální je, pokud má na sobě maso značku Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou. Tehdy 100% víte, že maso prošlo kontrolou a je nezávadné.

Témata: potraviny | Maso

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky