Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik stojí uhlí a jak se nenechat ošidit

Kolik stojí uhlí a jak se nenechat ošidit

Foto: Pixmac

Inspektoři České obchodní inspekce se na začátku topné sezóny zaměřili na prodejce černého uhlí a nestačili se divit, kolik z nich se snažilo nějak ošidit svého zákazníka. Každá třetí kontrola objevila nějaké porušení předpisů.

Nejčastěji prodejci špatně informovali o ceně nabízených výrobků. Také ve dvou případech nedodrželi prodejci zásady poctivosti prodeje. Jeden prodávající neumožnil spotřebiteli kontrolu hmotnosti zakoupeného paliva na úředně ověřeném měřidle a další nedodržel deklarovanou hmotnost objednávky

„Lidé by měli objednávat uhlí u osvědčených dodavatelů, požadovat informace o cenách a vyhýbat se podezřele levným nabídkám. Kromě informací o jakosti uhlí a jeho ceně, mají právo na převážení dodávky před převzetím a na vydání řádně vyplněného dokladu o koupi,“ radí inspektoři.

Jak se nenechat okrást

Uhlí si nechte zdarma převážit. Máte na to právo

Každý kupující má právo na to, aby mu objednané palivo bylo dodáno ve správné hmotnosti a prodávající je povinen umožnit kontrolu správné hmotnosti objednávky - převážení. Požádá-li spotřebitel předem, tj. při objednávce, o možnost být při nakládce a vážení uhlí před rozvozem, měl by mu prodávající vyhovět. Pokud odmítne nebo bude hledat výmluvy, proč to nejde, měl by spotřebitel zvážit, zda nezměnit prodejce. V opačném případě riskuje, že bude citelně ošizen.

Pokud se vám uhlí rozpadne, chtějte peníze zpátky

Rozhodně by se měl člověk také zajímat o to, v jakých podmínkách je uhlí určené k rozvozu skladováno, a pokud se uhlí rozpadne ve sklepě na prach v rozmezí několika dnů až dvou týdnů po dodávce, měl by dodávku reklamovat. Rozpad uhlí svědčí o tom, že jeho uskladnění nevěnoval prodejce náležitou péči.

Mokré uhlí si určitě do domu nedávejte

Rozhodně by měl spotřebitel také odmítnout převzít dodávku mokrého uhlí, a to z bezpečnostních důvodů – při následném skladování mokrého uhlí hrozí jeho samovznícení.

Nejvíc se podvádělo na Vysočině a na jihu Čech

V období od 1. 7. do 30. 9. 2013 bylo při akci zaměřené na prodeji pevných paliv provedeno celkem 34 kontrol a porušení obecně závazných právních předpisů, zejména zákona o ochraně spotřebitele a zákona o ČOI, zjistili inspektoři při 12 kontrolách (35,3 procenta).

Za kolik se dá sehnat uhlí ve vašem regionu

Babí léto už je nejspíš definitivně pryč a udeřily první mrazíky. Je proto nejvyšší čas pořídit si zásoby uhlí na zimní sezónu. Za kolik se dá sehnat právě u vás?

Druhů uhlí na vytápění je samozřejmě spousta druhů a není možné všechny varianty pokrýt v jediném textu. Proto uvedené ceny berte jako orientační a platné pro vytápění klasickým hnědým uhlím.

Rovněž v našem přehledu nezohledňujeme podíl síry v uhlí, obsah popela nebo výhřevnost. Jediným kritériem je cena za metrák topiva.

A pokud si nejste pro palivo zajet osobně, připočtěte ještě náklady na dopravu a případně i za složení uhlí u vás doma. Pro cenové srovnání vybíráme takzvané kostky, uhlí s menšími "kousky" se dá sehnat i levněji.

Témata:  uhlí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.