The Economist: Klaus patří mezi "zlé" muže Evropy

Týdeník The Economist v pátek zařadil českého prezidenta Václava Klause do "trapné party" evropských politiků. Vyčítá mu zdržování podpisu Lisabonské smlouvy a samolibé jednání s novináři.

reklama

Týdeník Klause řadí mezi kontroverzní politiky současné evropské politické scény. Srovnává ho například s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. "Trapná parta se často uchyluje k opovrhování konvenční diplomacií a PR, což je pro ně špatné," napsal týdeník.

"Klaus například obvykle odmítá hovořit se zahraničními novináři, pokud mu neslíbí, že otisknou jeho odpovědi v celém znění," vytýká list českému prezidentovi. "Naposledy pak zaútočil na západní diplomaty, kteří vyjádřili podporu pochodu homosexuálů Prahou," pokračuje Economist.
 
Klausovi rovněž týdeník nemůže zapomenout "radostné vyhrožování zničením Lisabonské smlouvy".
 
Týdeník píše, že členové této "trapné party" své chování obhajují tím, že byli do politiky zvoleni proto, aby učinili změny, a ne proto, aby si udělali přátele. Často jsou pak prý jejich tvrdé postoje lidmi oceňovány. "Mnoho Čechů oceňuje, že se jejich prezident staví proti eurofederalistům," napsal list.

Témata: klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky