Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řád německých rytířů požádal o tisíce hektarů půdy, o hrad Bouzov a Karlovu Studánku

Řád německých rytířů požádal o tisíce hektarů půdy, o hrad Bouzov a Karlovu Studánku

Foto: MiZ, MoneyMAG.cz

Řád německých rytířů vznesl v rámci církevních restitucí požadavek na obrovských 13 500 hektarů pozemků. Zároveň požadují i některé nemovitosti.

Německý Řád, jehož české sídlo je v Opavě, požaduje přibližně 13 500 hektarů půdy. Dále také chce Velmistrovský dům v Opavě, lázně Karlovu Studánku i bývalé řádové hrady Bouzov a Sovinec. Informovala o tom Česká televize. Server idnes.cz ještě k výčtu doplnil část konventu v sídelním městě Opavě a zámek v Bruntále.

Hrad Bouzov je znám mimo jiné tím, že se na něm natáčela pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo pokračování známého seriálu Arabela se vrací.

Řád je spojen především s bývalým územím Sudet, kde do konce druhé světové války žila třímilionová německá menšina. Úředním jazykem řádu je němčina a hlavním sídlem je rakouská Vídeň.

Témata:  církev

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy