Dodavatelé energií zkouší novou fintu. Podívejte se, jak se bránit

Dodavatelé plynu a elektřiny přišli na trik, jak vyzrát na své zákazníky. Snaží se jim prodlužovat stávající smlouvy prostřednictvím telefonu.

660
reklama

V příštím roce se očekává, že energie budou zlevňovat. Například cena elektřiny může spadnout až o 20 %. Zlevní také zemní plyn. Proto se dodavatelé energií snaží jako o život prodlužovat stávající smlouvy. Využívají k tomu tzv. ústní změnu písemné smlouvy.

Medový hlas vám po telefonu slíbí možné i nemožné. Hlavně aby získal souhlas s úpravou současného kontraktu. Stačí vyslovit pouhé „ANO" do telefonu a jste v problémech až po uši. Přijdete o šanci uspořit, protože vám zafixují cenu na několik let dopředu.

Odborníci před touto praktikou důrazně varují. „Dodavatelé nabízejí zákazníkům snížení ceny, již ale neupřesní, že se jedná o fixovanou dobu na tři roky. Když zlevní elektřina nebo plyn, tak budete nadále odebírat za drahou cenu," upozorňuje energetický analytik Tomáš Suchý.

Při prodlužování smlouvy přes telefon navíc nemáte absolutně žádnou možnost srovnání. Přitom je to tak jednoduché. Stačí si nabídku ověřit v internetovém srovnávači. Na webu Finanacniradce.tn.cz bezpečně porovnáte ceny jednotlivých dodavatelů. Možná naleznete ještě výhodnější produkt, než který vám váš dodavatel nabídnul v rámci telefonního hovoru.

Naletěli jste? Braňte se

Uvrtali jste se do nevýhodné smlouvy? Podle zákonů je právoplatná i ústní smlouva uzavřená přes telefon, přesto nevěště hlavu. Máte šanci se bránit. Poštou vám přijde oznámení, že jste si sjednali prodloužení dodávek. Naštěstí je možnost do třiceti dnů podat odůvodněný nesouhlas se stávajícím dodavatelem. Nesouhlas je třeba zaslat písemně stávajícímu dodavateli, důvodem může být například nesouhlas s produktovými podmínkami na nově sjednaný produkt, mezi které patří i délka smluvního úvazku.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky