Ekonomika

Ilustrační fotografie

Zemědělci čelí mimořádnému kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíce od roku 2009, půjdou dolů dále

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý. Přispívá však zprostředkovaně, přes ceny potravin v obchodech, k propadu celkové inflace. Její pokles oceňují jak ratingové agentury, tak řadoví občané. A jistě také politici. Hlavně tedy ti vládní.

CZK

Na přestupném roce vydělá stát miliardy korun, zaměstnanci s měsíční mzdou ostrouhají

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Přestupný rok má na ekonomiku samozřejmě vliv. Je to jeden den „k dobru“. Ovšem „k dobru“ jak pro koho. Na přestupném roce, tedy na dnešním dni „navíc“, vydělávají extra peníze třeba lidé, kteří jsou placeni od hodiny. Naopak zaměstnanci, kteří pobírají standardní měsíční mzdu či plat, ostrouhají. Dá se však říci, že dnes pracují zadarmo?

Ilustrační fotografie

Potraviny v obchodech zlevňují nejvýrazněji od roku 2009

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nový stavební zákon jako bramboračka. Proč si myslíme, že část zákona bude účinná až později

Komentář Jakuba Glety ke změnám stavebního zákona: Co znamená nový stavební zákon pro developery menších až středně velkých projektů? Podívejte se, co vše nová právní úprava od 1. července letošního roku změní, co bude ku prospěchu, a co naopak zatím pokulhává nebo nebylo vyřešeno vůbec. Řada brzd a omezení pro rozvoj stavebnictví v Česku bohužel nadále zůstává. A některé oblasti jsou dokonce natolik problematické, že je namístě očekávat, že kvůli nim bude účinnost části zákona odložena.

Ilustrační fotografie

Nedoručení předem zaplaceného zboží. Co mohou spotřebitelé v takových situacích dělat?

Ekonomika

S rostoucí dostupností a popularitou bezhotovostních plateb stoupá počet kupních smluv, kde je zboží spotřebitelem zaplaceno předem. Ačkoliv je platba dobírkou stále hojně užívaná, vyskytují se již i e-shopy, kde dobírka možná není, a lze využít pouze platby kartou nebo převodem. Bezhotovostní platby předem jsou rychlé, snadné a pohodlné, skýtají však i svá rizika. Nejčastějším je situace, kdy spotřebitel zaplatí předem, poté však podnikatel zboží nedodá, přestože penězi již disponuje. Co mohou spotřebitelé v takových situacích dělat?

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Domácí průmysl: Další měsíc, další pád

Komentář Tomáše Volfa: Za posledních šest měsíců se domácí průmyslová výroba dostala toliko jednou do kladných hodnot. V ostatních případech vždy klesala a jinak tomu nebylo ani prosinci 2023, kdy meziročně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně vzrostla o 2,8 %. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Fialova vláda plánuje nařídit povinné zastoupení žen ve vedení soukromých firem, na což si netroufly ani levicové kabinety

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Současná údajně středopravá vláda se chystá zasadit další ránu českému kapitálovému trhu. Již se jí podařilo ochromit důvěru investorů v něj kurzotvornými výroky pronášenými nahodile a zmateně, zjevně bez znalosti věci a vůbec bez koncepce, případně jako v banánové republice v prostředí ducha venkovské hospody.

Ilustrační fotografie

Vláda ve věci zestátnění ČEZ otáčí o 180 stupňů z hodiny na hodinu a pak zase zpět. Neuváženými výroky zásadně ohrožuje další rozvoj burzy a kapitálového trhu v Česku

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Včera během jediného dne vláda, ústy svého prvního místopředsedy Víta Rakušana, vícekrát otočila ve věci zestátnění energetického podniku ČEZ. Nejprve odpoledne na setkání s občany v sokolovském kulturním domě Rakušan poměrně překvapivě uvedl, že se domnívá, že vláda ještě během svého nynějšího funkčního období podnik zestátní. Před půlnocí ale už zase svá slova bral zpět. „Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí (podniku ČEZ) v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají,“ uvedl ministr vnitra na svém účtu na sociální síti X.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vyplatí se letos investovat do piva?

Komentář Lukáše Kovandy: Pivo představuje velký světový trh. Jeho tempo růstu však velké není. Spíše takové ospalé, což k pivu sedí. Trh opanovávají jména jako Anheuser-Busch InBev nebo Heineken. Investor do akcií těchto titánu tedy nemůže počítat s dravým zhodnocením. Kdo však jde po pozvolném, celkem uspokojivě stabilním, postupném růstu, ten jistě některou ze zavedených „pivních akcií“ nakoupit může.

Ilustrační fotografie

Lhát při přijímacím řízení se nevyplácí, přesto to zájemci o novou práci stále zkouší

Ekonomika

Lepší vzdělání, delší praxe, bohatší zkušenosti. To jsou nejčastější oblasti, v nichž zájemci o novou práci při přijímacím řízení klamou. Snaží se udělat lepším, místo toho ale svou šanci na získání vysněného postu zcela ztratí. Zkušení personalisté totiž lež velmi snadno odhalí a takového zájemce ihned vyřadí. Ne nadarmo se říká, že lež má krátké nohy. Platí to i při hledání nové práce.

Ilustrační fotografie

Češi důvěřují malým podnikatelům. Za jejich produkty a služby si rád připlatí každý třetí

Ekonomika

Mikro a malí podnikatelé jsou páteří české ekonomiky, o jejich důležitosti nepochybuje 80 % Čechů. Podle celostátního průzkumu Barometr: Touha prosperovat – část 2: České mikro a malé podniky v roce 2023 jim důvěřuje více než polovina dotázaných, což je nejvíce ze všech zkoumaných subjektů. I díky tomu je více než třetina Čechů ochotná si za jejich služby připlatit. Průzkum vznikl v rámci programu na podporu podnikání Mastercard Strive™ Česko, ze společné iniciativy Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard a neziskové organizace Care Česká republika.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ceny v průmyslu nabírají mírně na síle

Komentář Tomáše Volfa: Ceny v průmyslu za prosinec meziročně vzrostly o 1,4 %, přičemž trhy počítaly s růstem o 1,7 %. I když tedy tempo bylo nižší, ceny pomalu nabírají na síle. Nejnižší byly v říjnu, kdy šly vzhůru jen o 0,2 %. Meziměsíčně ceny klesly o 0,5 %.

EUR

Proč v tuto chvíli nelze přijetí eura Česku doporučit

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: V tuto chvíli nelze z ekonomického hlediska přijetí eura v ČR doporučit. Celospolečensky náklady takového kroku převyšují benefity, a dokonce se obávám, že s rostoucím náskokem. To ale neznamená, že euro je z hlediska Česka odepsané navždy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Spotřeba zemního plynu loni klesla nejníže od roku 1994

Spotřeba zemního plynu v České republice v roce 2023 klesla podle předběžných údajů Energetického regulačního úřadu o sedm procent na 7,1 miliard m3 plynu. Příčinou byla především výrazně nižší poptávka po elektřině z plynových elektráren a nadále klesající poptávka domácností i průmyslu. Podle analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno tyto důvody společně s vysokou naplněností zásobníků na konci loňské zimy vedly také k nižšímu dovozu plynu do ČR.

Ilustrační fotografie

Ekonom Kovanda: Pohonné hmoty budou zdražovat i nadále

Ekonomika Komentář

Pohonné hmoty v Česku přestaly po zhruba třech měsících zlevňovat. V uplynulém týdnu stoupla jak cena benzínu, tak nafty. Vyčerpal se totiž potenciál, který dosud poskytovalo snižování cen ropy na světovém trhu.

Ilustrační fotografie

Co čeká spotřebitele v roce 2024?

Ekonomika

Rok 2024 přinese pro spotřebitele mnoho novinek. Spotřebitelé musí ve svých rozpočtech počítat s tím, že celá řada cen, daní a poplatků bude vyšší.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy