Ekonomika

Ilustrační fotografie

Češi letos za Velikonoce utratí o 850 milionů korun více než loni. Jsou to pro ně druhé nejlevnější Velikonoce v novodobé historii

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Češi letos za Velikonoce, konkrétně za pohoštění a koledu, utratí v průměru 3020 korun, což je o 176 korun více než loni. Vyplývá to z průzkumu online supermarketu Košík.cz. Oproti loňsku, kdy za Velikonoce dali průměrně 2844 korun na domácnost, to značí navýšení výdajů o 6,2 procenta. Takové navýšení překonává aktuální, únorovou meziroční inflaci, čítající rovná dvě procenta, o 4,2 procentního bodu. To znamená, že z vetší části stojí za nárůstem objemu velikonočních nákupů vyšší nakupované množství a jen z menší části pak meziročně vyšší cena.

Ilustrační fotografie

Lákavé legální praktiky obchodníků: O jaké se může jednat?

Ekonomika

V rámci naší činnosti se setkáváme s mnohými nekalými praktikami obchodníků. Na ty myslí i zákon, který některé vyjmenovává, k jiným poskytuje obecné vodítko a všechny zakazuje. Obchodníci však používají mnoho praktik, které jsou pro spotřebitele lákavé a zcela v souladu s právními předpisy. Dokonce nemusí jít ani o hraniční situace, kde by například prodejci využívali nepřesností či nejasností právní úpravy a spotřebitelé tyto praktiky nemusí vůbec vědomě vnímat. O jaké lákavé praktiky se může jednat?

Zemní plyn

Plyn zlevnil. Vyplatí se fixovat či spíše ne?

Ekonomika

V posledních letech jsme byli svědky strmého růstu, kdy plyn mnohým lidem ukázal, že vyčkávat s fixací se většinou spíše nevyplácí. Dnes už je situace příznivější, přesto vyvstává celá řada otázek. Nejen ohledně ceny, ale také budoucí dostupnosti plynu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zlato je na vzestupu. Bude rok 2024 rokem kovů?

Komentář: Bude rok 2024 rokem kovů? Zlato právě dosáhlo nového rekordního maxima díky silné maloobchodní poptávce a rekordním nákupům centrálních bank. S vyhlídkou na snížení sazeb v USA ještě v tomto roce by mohlo dojít k dalšímu posílení, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Stále absurdnější povinnosti ničí ekonomiku. Směřujeme do nerůstu a ještě si u toho tleskáme

Ekonomika Komentář

Komentář ekonoma Vladimíra Pikory: V poslední době se bojím dělat si legraci. Vymyslím nějakou absurdní blbost a řeknu ve vtipu, že to jednou bude povinné ze zákona. A ono se to po pár letech opravdu stane, což už vůbec není vtipné. Raději si proto už srandu nedělám. Příkladem může být zákon o genderové rovnosti, jehož českou podobu připravuje úřad ministra pro evropské záležitosti.

Ilustrační fotografie

Změny u dohod o provedení práce

Ekonomika

Novela zákoníku práce v oblasti dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP a DPČ) přinesla v posledním roce velké změny. Další změny u dohod o provedení práce (DPP) mají přijít od 1. července 2024. Dohodáře tentokrát příliš nepotěší, mohou totiž přijít o část výdělku.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Výsledky ČEZ jsou druhé nejlepší za posledních deset let, stát si tak může říct opět o velkou dividendu – a zrušit daň z mimořádných zisků už pro letošek

Komentář Lukáše Kovandy: ČEZ loni vykázal druhý nejlepší výsledek hospodaření za posledních deset let. Čistý zisk meziročně sice klesl o výrazných 63 procent, na 29,6 miliardy korun, ale to proto, že předloňský rok byl zkrátka zcela mimořádný a zejména z toho důvodu, že stát v důsledku právě mimořádného roku 2022 a mimořádných zisků ČEZ v tom roce uvalil na podnik mimořádnou daň a mimořádné odvody. Na nich podnik za loňský rok odvedl čtyřicet miliard korun.

Ilustrační fotografie

V roce 2023 bylo do české sítě připojeno celkem 82 799 solárních elektráren. O panely je třeba se pečlivě starat a čistit je

Ekonomika

Solární sektor opět přidal na rychlosti, počet fotovoltaických elektráren v České republice vzrostl výrazně. V roce 2023 došlo k nárůstu o 145 %, z 49 000 v roce 2022 na 82 799 v roce 2023. O solární elektrárny je třeba se však pečlivě starat a čistit je. Znečištěné solární panely totiž mohou mít znatelně nižší výtěžek.

MHD Praha

Ekonomika

V Praze není draze. Pražané dnes reálně MHD cestují dvakrát levněji než před deseti lety

Komentář Lukáše Kovandy: V roce 2020 si pražský magistrát nechal zpracovat studii, z níž vyšlo, že roční kupon MHD by měl stát 8422 Kč, pokud by tedy cena měla správně zohledňovat počet ujetých kilometrů a růst inflace v celém období od roku 2000. V tom případě by nyní, v roce 2024, zejména kvůli razantnímu nárůstu inflace v letech 2021 až 2023, měl stát zhruba 11 250 korun. Místo toho vyjde jen na 3650 korun, a to už od roku 2015, kdy jej tehdejší vedení města zlevnilo z 4750 korun.

Ilustrační fotografie

dTest: Nakupujte dálniční známky pouze oficiální cestou

Ekonomika

Ceny se v mnoha odvětvích v posledních letech zvyšují. Od března tohoto roku si řidiči musejí připlatit také za dálniční známku, což je pro ně významnou změnou. Ceny za dálniční známky se totiž dvanáct let neměnily. Na internetu lze nalézt mnoho stránek, kde si lze elektronickou známku koupit, oficiální web je však pouze jeden.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průměrné stáří auta v Česku už překonalo 16 let, od covidu stárne vozový park rychleji

Průměrné stáří auta už překonalo hranici 16 let. Český vozový park vykázal totiž loni v kategorii osobních aut stáří 16,21 roku a od počátku pandemie covidu stárne dvojnásobně rychleji než v přechozích letech. Ročně se zvýší stáří aut zhruba o 3,5 měsíce. Hranici 17 let by tedy auta tímto tempem překonala v roce 2026 a o tři roky později by dosáhla průměrného stáří přes 18 let

Ilustrační fotografie

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

Ekonomika

Komentář Vladimíra Pikory: Český statistický úřad dnes zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Ilustrační fotografie

Český boom elektromobility: Firmy se řadí na startovní čáru s podporou dotací

Ekonomika

Zájem o elektromobilitu v Česku roste. V lednu 2024 se prodalo celkem 575 nových elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 33,4 %. Oproti západní Evropě je však Česko stále značně pozadu, nicméně, to se může v dohledné době začít dynamicky měnit. Důvodem je dotační program na pořízení elektromobilu formou úvěru, kde je možné získat 200 000 Kč (250 000 Kč pro užitkové vozy), u kterého se očekává zahájení přijímání žádostí od druhé poloviny března, což by mohlo prodej elektromobilů výrazně zvýšit.

Lidl

Ekonomika

Lidl rozdá každou minutu nákup zdarma

Obchodní řetězec Lidl přichází s jedinečnou akcí pro své zákazníky – od pondělí 4. března do neděle 17. března bude v rámci nové loterie Lidl Plus každou minutu vrácena jednomu zákazníkovi hodnota jeho nákupu. Nabídka je určena výhradně uživatelům mobilní aplikace Lidl plus.

Ilustrační fotografie

Zemědělci čelí mimořádnému kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíce od roku 2009, půjdou dolů dále

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý. Přispívá však zprostředkovaně, přes ceny potravin v obchodech, k propadu celkové inflace. Její pokles oceňují jak ratingové agentury, tak řadoví občané. A jistě také politici. Hlavně tedy ti vládní.

CZK

Na přestupném roce vydělá stát miliardy korun, zaměstnanci s měsíční mzdou ostrouhají

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Přestupný rok má na ekonomiku samozřejmě vliv. Je to jeden den „k dobru“. Ovšem „k dobru“ jak pro koho. Na přestupném roce, tedy na dnešním dni „navíc“, vydělávají extra peníze třeba lidé, kteří jsou placeni od hodiny. Naopak zaměstnanci, kteří pobírají standardní měsíční mzdu či plat, ostrouhají. Dá se však říci, že dnes pracují zadarmo?

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy