Inflace? Snižování cen díky intervencím ČNB odzvonilo

Dalšímu snižování cen díky intervencím České národní banky odzvonilo. V nadcházejících měsících lze počítat především s růstem cen dovážených výrobků. To se týká například pohonných hmot, spotřební elektroniky, ale i některých potravin. Krátkodobý dopad intervencí na spotřebitelskou poptávku bude velmi pravděpodobně negativní. Především vyšší ceny u některých potravin budou odvrácenou stranou snahy České národní banky zabránit deflaci. Komentuje situaci analytik společnosti AKCENTA Miroslav Novák.

660
reklama

Podle zveřejněné statistiky ČSÚ se spotřebitelské ceny v říjnu ve srovnání se zářím zvýšily o 0,2 %. Meziročně růst cen zpomalil na 0,9 % ze zářijových 1,0 %.

Meziměsíční růst cen ovlivnily zejména dražší alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Vzrostly i ceny za obuv a odívaní a to v souvislosti s ukončením letních výprodejů. Zvýšily se i ceny některých potravin jako vajec či jogurtů. Na druhé straně poklesly především ceny pohonných hmot a z potravin ovoce.

V meziročním srovnání měly dominantní podíl na růstu cen tradičně potraviny a výdaje spojené s bydlením. Namátkou mléko meziročně zdražilo o 11,3 %, máslo o 14,3 %, zelenina o 16,4 % a brambory kvůli slabé úrodě dokonce o 82 %. Souhrnně však tempo růstu cen u potravin zpomaluje. Naproti tomu ceny v telekomunikacích a u spotřebního zboží meziročně poklesly.

Dalšímu snižování cen díky intervencím České národní banky odzvonilo. V nadcházejících měsících lze počítat především s růstem cen dovážených výrobků. To se týká například pohonných hmot, spotřební elektroniky, ale i některých potravin. Krátkodobý dopad intervencí na spotřebitelskou poptávku bude velmi pravděpodobně negativní. Především vyšší ceny u některých potravin budou odvrácenou stranou snahy České národní banky zabránit deflaci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky