Exekuce mají nově navrhovat sami exekutoři místo soudů

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier v pátek na tiskové konferenci zkritizoval návrh exekučního řádu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Dienstbierovi se nelíbí, že ministr hodlá soudům odebrat pravomoci rozhodovat o nařízení exekuce a udělit je samotným exekutorům, kteří nejsou objektivní.

reklama

"To, co stojí za komentář, je zájem ministra Pospíšila zcela sebrat soudům rozhodování o nařízení exekuce. Do budoucna by ve většině případů měli exekuce místo soudů nařizovat přímo exekutoři. Zejména bych upozornil na skutečnost, že exekutoři jsou sami zainteresováni na nařízení exekuce, protože jsou motivováni svojí odměnou, kterou z provedené exekuce mají," prohlásil senátor.

Upozornil, že kritice se Pospíšil nevyhnul nejen u opozice, ale i u svého koaličního partnera VV. Vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake totiž exekuční řád zkritizovala v médiích.

"To, co je nejzásadnější, je to, že je to další příklad likvidace a vyprazdňování funkcí státu. Výkon spravedlnosti, soudní činnost včetně exekucí patří k základním činnostem státu a domnívám se, že stát by se těchto činností neměl zbavovat. Není možné do nekonečna privatizovat veškeré veřejné činnosti," uzavřel senátor.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky