Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi rádi nakupují u benzinek. Která značka je na špici?

Češi rádi nakupují u benzinek. Která značka je na špici?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Za účelem čerpání pohonných hmot, za účelem nákupu občerstvení, doplňků pro motoristy nebo kvůli využití jiných doplňkových služeb navštívilo v předchozích 3 měsících nějakou čerpací stanici 6 z 10 obyvatel ČR. Není překvapením, že jsou mezi nimi nejvíce zastoupeny osoby v produktivním věku 30-59 let a častěji muži. V průměru navštíví zákazníci nějakou čerpací stanici 7x za 3 měsíce. Vyplývá to z průzkumu ppm factum.

Nejčastěji využívané značky čerpacích stanic představují ty, které disponují nejrozsáhlejší sítí – Benzina, OMV a Shell. Relativně vysokou návštěvnost v porovnání s počtem stanic v ČR mají čerpací sítě LukOil a TankONO, jejichž služby využilo v posledním čtvrt roce cca 10% návštěvníků čerpacích stanic.

Naopak EuroOil, který disponuje třetí nejrozsáhlejší sítí, figuruje v celkové návštěvnosti na relativně vzdálenější pozici. Většina klientů čerpacích stanic navštěvuje různé čerpačky. „Věrnost" jedné značce přiznává pouze třetina klientů čerpacích stanic.

Návštěvníky čerpacích stanic v ČR lze dle frekvence návštěv a využívání jednotlivých služeb rozdělit do následujících 5 skupin:

1. Heavy řidiči a uživatelé služebPatří sem lidé, kteří navštěvují čerpací stanice nejčastěji. Všechny služby čerpacích stanic, jako jsou tankování, nákup občerstvení, tisku, využití sociálního zařízení apod., využívají nadprůměrně.

2. Řidiči, co pravidelně řídí a věnují se péči o vlastní autoTaké tito lidé navštěvují čerpací stanice nadprůměrně. Kromě doplnění pohonných hmot se na čerpacích stanicích věnují údržbě svých aut, tj. kontrolují stav tlaku v pneumatikách, využívají myčku, vysavač apod.

3. Méně častí a lépe situovaní řidičiLidé z této skupiny navštěvují čerpací stanice průměrně. Na čerpacích stanicích tankují a využívají sociální zařízení.

4. Ti, kdo pouze tankují a řídí máloDo této skupiny patří lidé, kteří k čerpacím stanicím jezdí pouze pro pohonné hmoty, ostatní služby nabízené na čerpacích stanicích prakticky nevyužívají.

5. Neřidiči a spolujezdciMezi zástupce této skupiny uživatelů čerpacích stanic patří především ženy, které na čerpacích stanicích nakupují občerstvení, potraviny nebo tisk.

Témata:  Čerpací stanice

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

Úřad práce nabízí lidem až 50 000 Kč na vzdělávání

Během následujících 16 měsíců chce Úřad práce ČR proškolit a rekvalifikovat v digitálních dovednostech cca 100 000 lidí. Dosud kurzy úspěšně absolvovalo zhruba 13 000 zájemců. Prostřednictvím vzdělávacího e-shopu úřad v současnosti nabízí více než 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací, a to všem zájemcům – zaměstnaným i nezaměstnaným. Na digitální vzdělávání svých občanů má Česko k dispozici 5,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy, který financuje Evropská unie.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy