Potraviny v Česku zlevnily. Které nejvíce?

V obchodech s potravinami během uplynulých čtyř týdnů nejvíce zdražil chléb (+2,52 procenta), s cenou dolů však šla většina sledovaných potravin, nejvýrazněji konzumní brambory (-22,35 procenta). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

660
reklama

V České republice ve sledovaném období mezi 12. červencem a 9. srpnem 2011 vzrostly ceny devíti z 26 sledovaných potravin, 16 jich naopak zlevnilo, cena minerální vody se nezměnila.
 
Nejvýrazněji zdražil chléb, a to o 2,52 procenta. Kilogram se dá v tuzemsku pořídit v průměru za 22,75 Kč, přičemž nejlevnější chléb je k dostání v Ústeckém kraji (21,49 Kč/kg), naopak nejdražší v Královéhradeckém kraji (23,93 Kč/kg). Obchodníci zvyšovali ceny například také hovězího masa, vepřové pečeně, eidamské cihly či bílých jogurtů.
 
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u konzumních brambor, která v průměru zlevnily o 22,35 procenta na 9,97 Kč/kg. Cenově nejdostupnější brambory mají obchodníci v Ústeckém kraji (8,43 Kč/kg), naopak nejdražší je Středočeský kraj (1+,69 Kč/kg). Zlevnily však například také banány, rajská jablka, mrkev, cukr, těstoviny, pšeničná mouka, rostlinné máslo, vejce, mléko či kuchaná kuřata.
 
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky