Irák chce až 36 českých bitevníků L-159

Česku se otevírá příležitost odprodat všechny nepotřebné letouny L-159, které před lety pořídila armáda, poptávka z Iráku je nakonec větší, než se původně předpokládalo. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

reklama

„Iráčané se zajímají o odkoupení až 36 letadel. Pokud budeme úspěšní, česká armáda se zbaví úplně všech, která před několika lety vyřadila z výzbroje a od té doby jsou zakonzervovaná v hangárech,“ řekl deníku šéf Aera Vodochody Ladislav Šimek. Dosud se hovořilo o tom, že irácká armáda chce nejvýše 24 podzvukových strojů. Navzdory tomu, že arabský svět slaví ramadán, česká vláda a Aero s Irákem dál intenzivně jednají. Součástí balíku doprovodných projektů, služeb a výhod je možnost uzavření barterového obchodu.

„Po technické i cenové stránce je česká nabídka bezkonkurenčně nejlepší. Navíc obsahuje i benefity, jako je například možnost úhrady nikoli penězi, ale dodávkami ropy,“ dodal Šimek. Výměně L-159 za ropu by se nebránil ani člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD Antonín Seďa. „Barterové obchody se s Irákem a dalšími zeměmi uzavíraly už za minulého režimu,“ připomněl poslanec. Pokud ale podle něj vláda výměnu dohodne, měla by armádě poskytnout finanční kompenzaci. „Obrana by z takového obchodu nic neměla. A peníze přitom potřebuje,“ dodal Seďa.

Aero podporované českou vládou a ministerstvy obrany a zahraničí soupeří v Iráku jak se svým tradičním konkurentem – britským letadlem Hawk, tak s Korejci. Ti nabízejí ve spolupráci s americkou zbrojovkou Lockhead Martin nadzvukový cvičný stroj. „Stojí proti nám silní hráči. V podobných zakázkách rozhoduje politický boj, charakteristika letadla je až na vedlejší koleji,“ poznamenal Šimek. Česku hraje do karet skutečnost, že nabízí cenově nejvýhodnější letadlo, které přesně odpovídá požadavkům irácké armády na výcvik pilotů nebo ostrahu rafinerií a ropovodů. A navíc: dodávky je Aero schopné uskutečnit ve velmi krátkém termínu, protože stroje už jsou vyrobeny a stačí je pouze přestavět na dvoumístné verze.

Irák chce rozšířené kokpity buď u všech bitevníků, nebo části z nich. Irácký premiér Núrí Málikí po květnovém setkání s českou vládní a podnikatelskou misí vedenou Petrem Nečasem řekl, že projekt nákupu L-159 by mohl být „v krátké době dokončen“. Šéf rezortu obrany Alexandr Vondra tehdy konstatoval, že irácké ozbrojené síly se pro české bitevníky rozhodly. Nyní se jedná především na politické úrovni o konkrétní podobě obchodu. Podle Vondry nabízí Praha Bagdádu také modernizace zbraňových systémů jako tanky T-72 nebo vrtulníky Mi-17 či výcvik pilotů i pozemního personálu.

Témata: irák | letadla l-159

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky