Recept ČSSD pro zdravotnictví: Snížit počet pojišťoven a zrušit stropy

Sociální demokraté ve čtvrtek představili svou vizi zdravotnické reformy, která počítá s existencí pouze jedné zdravotní pojišťovny řízené státem a jedné zaměstnanecké. Reforma by měla zásadně přehodnotit také systém standardu a nadstandardu zdravotní péče a zrušit regulační poplatky.

reklama

"Základem je snížit počet zdravotních pojišťoven. Velké množství zdravotních pojišťoven znamená chaos v systému, stojí naši společnost zbytečné peníze. Pojišťovny na svůj provoz potřebují osm miliard korun, a to jen na úřednický chod. To je zbytečně moc, tady by se mělo šetřit," myslí si stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Sociální demokraté tvrdí, že v optimální variantě by mohla existovat pouze jedna zdravotní pojišťovna stejně, jako je tomu ve Francii. K takové změně v systému však podle Ratha nelze dojít snadno, v první fázi by se proto měly sloučit všechny zdravotní pojišťovny řízené státem v jednu. Pojišťovna by byla řízena dozorčí radou a kontrolována komisí Poslanecké sněmovny. Dozorčí radu by sestavila vláda, zástupce v ní by byli z krajů, odborů a lékařské komory.
 
ČSSD počítá s tím, že by ostatní zaměstnanecké pojišťovny pod tlakem vytvořily fúze. Výsledem by pak byla existence dvou zdravotních pojišťoven – jedné zaměstnanecké (dva až tři miliony klientů) a jedné státní (sedm až osm milionů klientů).
 
Sociální demokraté mají v plánu také zřídit síť státem garantovaných nemocnic, na které budou dohlížet státní úředníci. Některá nemocniční oddělení by se přesunula namísto toho, aby se snížil počet lůžek ve zdravotnických zařízeních. "Stát se nesmí vzdát zodpovědnosti za organizaci zdravotního pojištění. Není možná privatizace zdravotních zařízení. Regionální krajské nemocnice musí zůstat pod veřejnou kontrolou," vysvětlil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD by chtěla také zavést krajské odborné koordinátory, kteří by rozhodovali o nabízené zdravotní péči či nákupu přístrojů.

Sociální demokraté pak podle slov senátora Jana Žaloudíka odmítají zavedení standardu a nadstandardu. Zrušit hodlají i regulační poplatky. "Chceme zrušit regulační poplatky, chceme zrušit všechny. Stále si myslíme, že regulační poplatky jsou nefunkční a nepotřebné a pro řadu lidí znamenají bariéru," řekl Rath. Dodal, že příspěvek na stravu v nemocnici by pacienti platili dál. Podle Ratha by se mohl pohybovat kolem 65 až 70 korun. Výše poplatků by se mohla lišit podle nemocnice. "Různé nemocnice platí za stravu různě," vysvětlil Rath. Platit by je však měli pacienti například maximálně třicet dní v roce. Ti, kterým by stravu zajistila rodina, by se placení vyhnuli úplně.
 
ČSSD nadále odmítá vládní návrh tzv. "nadstandardu zdravotní péče". Vláda podle Ratha dělí zdravotnickou péči na levnou a drahou. Na drahou pak chce zavést spoluúčast. "Je to zrůdná myšlenka. My říkáme: pokud podle vědeckých poznatků vede lékařská metoda prokazatelně k záchraně života nebo zdraví, pak musí být hrazena ze zdravotního pojištění," vysvětlil.

Sociální demokraté chtějí zrušit stropy při platbě zdravotního pojištění. Cílem je zvýšit příjem zdravotních pojišťoven o zhruba dvě miliardy korun ročně. "Stropy zvýhodňují vysoko-příjmové skupiny obyvatel a snižují míru solidarity v systému,“ myslí si Sobotka.
 
"Zdravotnictví se nemůže řídit čistě tržními principy. Ve zdravotnictví musí existovat etické normy a rovnost přístupu," podotkl. Sociální demokracie počítá s tím, že by horní spoluúčast pacientů na zdravotní péči neměla přesáhnout 15 procent.

Zjednodušit by se pak měl podle reformy rovněž i systém úhrad. Systém by měl nově zajistit, aby za stejné výkony dostávaly zdravotnická zařízení i stejné peníze.

Léky chce ČSSD přeřadit do snížené sazby DPH. Strana pak slibuje také odstranit chaos ve stanovení úhrad, cen a doplatků za léky.

Zastavit pak chtějí sociální demokraté také privatizace nemocnic a zavést objektivní porovnávání kvality zdravotní péče v lůžkových zařízeních.

Sociální demokraté počítají také se zvýšením podílu výdajů na zdravotnictví z HDP. Dosud spotřebuje zdravotnictví asi sedm procent ročního HDP, v ostatních zemích je však podíl vyšší.

"Naším cílem je vést společenskou diskuzi nad našimi návrhy. Toto není ucelený koncept, který chceme prosadit, je to návrh k veřejné debatě. Vítáme připomínky veřejnosti, lékařů, zdravotních sester i pacientů," dodal Sobotka.

Témata: zdravotnictví | čssd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky