Obliba chleba roste. Víme, kolik za něj Češi ročně utratí

Češi chlebu holdují, už druhým rokem po sobě u nás loni mírně vzrostla jeho spotřeba. Zatímco předloni činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Chleba, za který vloni každý Čech v průměru utratil zhruba 1000 korun, máme osmý nejlevnější v Evropě.

660
reklama

„Za zvyšující se spotřebou chleba stojí podle pekařů přesun poptávky spotřebitelů od pečiva dopékaného ze zmrazených polotovarů. Ty jsou totiž dražší," uvedl při příležitosti oslav Světového dne chleba předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila o téměř procento na 284 307 tun.

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí.

"Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty podle konkrétního druhu výrobků," řekl Dřízal.

Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky