Šéfka MMF varuje: Hrozí globální ekonomická katastrofa

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF), Christine Lagardeová, varuje před možnými důsledky stávající rozpočtové krize v USA. Domnívá se, že pokud se situaci nepodaří rychle vyřešit, hrozí návrat hluboké celosvětové hospodářská recese. Informuje server BBC.

660
reklama

Lagardeová v rozhovoru pro americkou televizi uvedla, že potenciálně hrozí "masivní narušení" světové ekonomiky. Americký politikům se přitom krátí čas. Pokud nedosáhnou dohody do čtvrtka, automaticky vstoupí v platnost razantní rozpočtové škrty. Federální ministerstvo financí se totiž 17. října ocitne bez peněz.

Vládnoucí demokratická administrativa prezidenta Baracka Obamy jedná od minulého čtvrtka s opozičními republikány o navýšení dluhového stropu. Pozorovatelé však tvrdí, že zatím nejsou vidět ani náznaky úspěšného konce rozhovorů.

Podle Lagardeové je naprosto klíčové, aby američtí politici nakonec uzavřeli dohodu o navýšení dluhu Spojených států před 17. říjnem. "Pokud je zde tak vážné narušení, taková nejistota, nedůvěra v dohodu v USA, může to přinést i masivní rozvrat (hospodářství) po celém světě a mohli bychom být vystaveni riziku návratu do recese," varuje šéfka MMF.

Témata: MMF

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky