Kalousek slíbil školství čtyři miliardy korun, ale i škrty

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve čtvrtek dopoledne sešel s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem. Schůzka byla prý spíše informativní a týkala se zvyšování platů učitelů, to však prý není stále jisté, řekl ve čtvrtek Mediafaxu Dobšík.

reklama

"Jednání bylo informativního charakteru. Chtěli jsme vědět, jaké jsou možnosti státního rozpočtu," řekl Mediafaxu Dobšík. Od Kalouska prý dostal ujištění, že v rozpočtu počítá se čtyřmi miliardami korun na platy učitelů, zároveň však hodlá v rozpočtu ministerstva školství škrtat. Jak moc však prý neřekl.

"Je otázka, jestli vláda bude moci věnovat ty čtyři miliardy na platy učitelů. Pak by ale vláda měla říct, že to těm učitelům nedá. Záleží totiž na tom, jestli ty škrty je to ministerstvo schopno unést," řekl Mediafaxu Dobšík. Podotkl, že v tom případě Nečasův kabinet nesplní své programové prohlášení, ve kterém čtyři miliardy korun na platy učitelů slibuje.

Právě o tom pak bude ve čtvrtek odpoledne hovořit s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Od něj chce prý slyšet, zda může ministerstvo platy kantorů v příštím roce zvýšit, či nikoliv.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky