Rozpad eurozóny by byl ekonomickou katastrofou

Britský ministr financí George Osborne ve čtvrtek prohlásil, že rozpad eurozóny by měl katastrofální dopad na Evropu i na Velkou Británii. Informovala o tom agentura Reuters.

reklama

„Rozpad eurozóny by byl ekonomickou katastrofou i pro Velkou Británii, takže musíme přijmout nutnost širší fiskální integrace skupiny zemí platících eurem. Současně ale musíme zajistit, že nebudeme součástí tohoto procesu,“ zdůraznil.

Ve svém projevu v tamním parlamentu ministr uvedl, že Británie není imunní vůči současným turbulencím na finančních trzích. Obnova z globálních šoků, za kterými stojí dluhové potíže, bude dle jeho slov vždy tvrdá.

Londýn přijal neochvějný závazek snížit vysoký rozpočtový schodek. „Musíme pokračovat v implementaci plánů na fiskální konsolidaci, které přinesly stabilitu na naše dluhopisové trhy,“ dodal Osborne.
 
Britská centrální banka (BoE) ve své poslední prognóze uvedla, že tamní hospodářství v letošním roce poroste pomaleji, než se očekávalo. V letošním roce by si britský hrubý domácí produkt (HDP) měl polepšit pouze o 1,4 procenta. Původní květnová prognóza banky počítala s růstem na úrovni 1,8 procenta.
 
Podle dalšího odhadu by ekonomika měla v roce 2012 mírně zrychlit a přidat dvě až tři procenta.
 
„Největší rizika ohrožující výhled světové poptávky pocházejí z eurozóny a z důležitých výzev, kterým čelí některé členské země, jež se snaží zajistit udržitelnost fiskální situace a stabilitu bankovních systémů,“ uvedla banka ve svém středečním prohlášení.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky