Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přečtěte si, jak jsou vydíráni pražští podnikatelé

Přečtěte si, jak jsou vydíráni pražští podnikatelé

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Analytik a ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka popsal dva příběhy dvou pražských podnikatelů, které se týkají vydírání. V obou byl uměle vytvořen problém a následně vytvořena nabídka na vyřešení problémů za nemalou sumu.

Nejmenovaný podnikatel chtěl realizovat stavební projekt, k čemuž potřeboval všechny možná povolení. V době, kdy měl povolení získat, zastavil se u něj právník jednoho pražského kmotra a řekl, že pro zisk důležitého povolení musí zaplatit 1,5 milionu korun, jinak by mohly nastat problémy s povolením. Za uvedenou sumu právník s kmotrem vše vyřeší, aby se problémy neobjevily. Podnikatel raději zaplatil a povolení získal. O něco později přišel tentýž právník kvůli dalšímu povolení. Tentokrát měl podnikatel zaplatit za tyto „konzultační služby" 20 milionů, to však odmítl, ale povolení získal.

„Právník běhá po svobodě a vydírá další podnikatele... Abychom byli ovšem korektní, musíme k příběhu dodat, že někdy jsou tito vyděrači skutečně domluveni s úředníky a problémy nejsou pouze fiktivní," dodává Soukenka k prvnímu příběhu.

V druhém příběhu se jedná o majitele autosalonu Honda v Motole Martina Pecku, který chtěl salon rozšířit, k čemuž potřeboval taktéž povolení. „Najednou se u něho v kanceláři začali střídat různé existence (kamarád jim říká „nosiči problémů") s tím, že bude mít problémy a oni je umí vyřešit," píše Soukenka. Tito lidé se dožadovali 50 milionů, což však Pecka neustále odmítal. Když se však skutečně objevil problém, znovu přispěchal muž na pomoc, Pecka se ale raději obrátil na policii.

„Vyděrač a jeho kamarád skončili na čtyři roky v kriminále. Je pravda, že pan Pecka má i nyní občas nějaký problém, ale už za ním nikdo nechodí," dodává analytik.

Témata:  podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy