Připravte si peněženky. Česká pošta zpoplatní SIPO

Česká pošta od 1. října zpoplatní Rozpis bezhotovostní platby SIPO doručovaný do schránky, nově za něj lidé zaplatí pět korun. V úterý o tom informovala mluvčí pošty Marta Selicharová.

660
reklama

"Poplatek v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby SIPO jednotlivým plátcům. Česká pošta byla k tomuto kroku nucena přistoupit v souvislosti s celkovým růstem nákladů na tvorbu a distribuci těchto rozpisů (papír, tisk, energie, pohonné hmoty a podobně)," prohlásila Selicharová.
 
Celkem využívá službu SIPO 3,84 milionu zákazníků. Z toho 1,91 milionu hradí SIPO inkasem (tedy chodí jim každý měsíc Rozpis bezhotovostní platby SIPO – zatím zdarma, od 1. října za pět korun za jeden rozpis) a 1,93 milionu plátců hradí SIPO hotově na přepážce, nebo přes jednorázový příkaz k úhradě.
 
"Plátcům, kteří mají bezhotovostní převod s nastaveným limitem, a rozdíl mezi limitem a výší reálné platby je velmi nízký (pod pět korun) – tedy při navýšení o nový poplatek by platba nebyla inkasována, rozesíláme v pondělí 15. srpna přes Postservis informační dopis ke zpoplatnění Rozpisu. Celkem bude o této skutečnosti informováno 25 665 klientů," dodala mluvčí pošty.
 
SIPO lze platit několika způsoby. SIPO může plátce zaplatit na kterékoli poště prostřednictvím platebního dokladu. Cena za hotovostní úhradu je 15 korun. Po zaplacení pošta na doklad vytiskne podací znaky podací pošty a celý doklad plátci vrátí. Člověk může SIPO uhradit také v hotovosti u doručovatele, platební doklad a peníze předá plátce proti potvrzení svému doručovateli. Celková cena za hotovostní úhradu a zprostředkování hotovostní úhrady doručovatelem je 20 korun. Celý doklad s vytištěnými podacími znaky podací pošty doručovatel vrátí následující pracovní den.
 
K platbě lze využít také jednorázový příkaz k úhradě podaným v bance. Cena za tento způsob úhrady je pět korun a plátce ji zaplatí následující měsíc v SIPO. Poslední možností je bezhotovostní platba z účtu vedeného u některé banky v ČR. Plátce dá v takovém případě bance svolení k inkasu SIPO. Ve stanovený den banka zaplatí z jeho účtu platbu SIPO. Za tento způsob úhrady Česká pošta poplatky nevybírá.

Témata: Česká pošta | sipo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky